Головна » 2018 » Листопад » 16 » Цікаво знати: Заєць-русак
11:22
Цікаво знати: Заєць-русак

Заєць-русак найбільш поширений вид дрібної дичини. Вважається дуже охайним, любить причісувати шерсть лапами та язиком. Живе переважно у степових районах Європи та Малої Азії. Маскуватися у степовій місцевості йому чудово допомагає його коричневий окрас хутра. В раціон харчування зайця входить різноманітна рослинна їжа, починаючи від коренів та сухої трави і закінчуючи корою дерев (особливо любить кору фруктових дерев.

Зайці вважаються дуже плодовитими, оскільки їх шлюбний період триває близько семи місяців, а термін вагітності складає трохи менше двох місяців. Зайчиха призводить потомство 3-4 рази на рік, кожен раз поповнюючи своє сімейство на 3-4 зайченя. Цікаво те, що у зайчих спостерігається суперфітація. Друзі, таке страшне слово означає всього навсього рідкісний процес серед ссавців, а саме, перебування в матці декількох плодів різного віку.

У зайця дуже сильно розвинений слух (не дарма ж у нього такі великі вуха). Попоїсти заєць виходить в основному вночі або рано вранці. На світанку повертається до себе в нірку або іншу схованку.

Вереск, який заєць-русак видає в разі небезпеки, нагадує передсмертний крик. Цим криком заєць, сам того не усвідомлюючи, привертає до себе безліч інших тварин — лисиць, котів, бродячих собак, орлів, а іноді навіть кабана, власне своїх основних ворогів — хижаків. До речі кажучи, заєць-русак є відмінним плавцем і здатний долати, вплав, досить довгі дистанції.

В зрілому віці русак може важити до 7 кг. Тривалість життя зайців становить 10 максимум 12 років. Але правду кажучи, дорогі друзі, потрібно зазначити, що до своєї старості зайці практично не доживають. Крім природних ворогів у вигляді хижих звірів, ще й дуже багато мисливців мріють здобути смачне м’ясо та красиве хутро. І це, в принципі нормально, адже людина теж хижак, і мабуть один з самих кровожерливих. Тільки людина може полювати не заради прожитку, а заради задоволення. Значна кількість зайців помирає і при механізованих польових роботах, потрапляючи під комбайни та іншу техніку.

Проте на даний момент популяції зайців нічого не загрожує. Слава богу, мисливців на зайців менше ніж зайців.

 

За посиланням:

http://twarini.com/zayec/

Переглядів: 2191 | Додав: Юлия | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: