Головна » 2018 » Квітень » 19 » День проліска
09:28
День проліска

Щорічно, 19 квітня, у багатьох країнах світу відзначається уже традиційне весняне свято – День підсніжника. Свою історію він веде з Англії, де був заснований в 1984 році.
У різних країнах, залежно від кліматичної зони, підсніжники зацвітають від січня до квітня. А оскільки у Великобританії їх цвітіння припадає на середину квітня, то дане свято було приурочено до цього періоду – початку весни і теплих сонячних днів.
Сьогодні це свято стало улюбленим та відомим і в інших країнах.
В Англії підсніжники – дуже популярні квіти, і ставлення до них вельми шанобливе. Є думка, що це пов’язано зі старовинним англійським повір’ям, яке говорить, що підсніжники, посаджені навколо будинку, вбережуть його жителів від злих духів.
Однак, на жаль, сьогодні пролісок став жертвою саме «любові людської». Ці квіти прекрасні, але тільки в природі, адже зірвані квіти «живуть» лише кілька днів. А з вини людей, які варварськи «збирають» проліски, їх на Землі з кожним роком стає все менше і менше. Ще не так давно вони росли в багатьох країнах, але квітучі рослини піддавалиси масовому знищенню на букети, а їх цибулини хижацьки викопувались. Тому в даний час більшість видів пролісків занесено до Червоної Книги як зникаючий вид, збирати їх не можна.

Екологи закликають усіх ставитись до цих квітів обережно і дбайливо, і навіть напередодні весняних свят не дарувати їх жінкам.
Нехай і у наших нащадків буде можливість побачити це диво природи в живу, а не тільки дізнатись про нього з казок і легенд. Ось про що нагадує сьогоднішнє свято – День проліска.

Марія Познанська:

Пісня проліска

Я - перша квіточка весни,
Я - пролісковий цвіт,
Я пережив зимові сни
І знов родивсь на світ
У мене очі голубі,
Такі, як неба синь.
Росту між кленів і дубів,
Люблю і сонце, й тінь.
Зелені рученьки мої
Листочками зовуть.
Я полюбив ліси й гаї,
Живу я здавна тут.
І вірю: люблять всі мене,
Як весну золоту,
Бо знають, що зима мине,
Коли я розцвіту.

Прес-служба

ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 645 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: