Головна » 2018 » Жовтень » 4 » ДЕПУТАТИ ОБЛАСНОЇ РАДИ ВИМАГАЮТЬ СКАСУВАТИ ЗМІНИ ДО СТАТТІ 273 ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ
10:41
ДЕПУТАТИ ОБЛАСНОЇ РАДИ ВИМАГАЮТЬ СКАСУВАТИ ЗМІНИ ДО СТАТТІ 273 ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

Під час двадцятої сесії обласної ради депутати підтримали ініціативу депутата Наталії Ревенко щодо ухвалення Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України про скасування змін та доповнень до статті 273 Податкового кодексу України.

Необхідність прийняття відповідного рішення викликане попередженням можливих негативних наслідків для лісового господарства України.

15 серпня 2018 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств" від 10 липня 2018 року № 2497-VIII (далі - Закон).

Відповідно до пункту 7 Розділу І Закону до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) внесено зміни, у тому числі, викладений у новій редакції пункт 273.1 та доповнена пунктом 273.3 стаття 273.

Згідно із внесеними змінами податок за лісові землі, який раніше входив до складу рентної плати за використання лісових ресурсів, на сьогодні складається із земельного податку та рентної плати, що визначається податковим законодавством.

Земельний податок на лісові землі, введений вищезазначеним Законом, зумовлює необхідність оподаткування земель на яких тільки проектуються чи створюються лісові насадження (незімкнуті лісові культури, зруби, прогалини) а також насадження до 40 річного віку, тобто ті, в межах яких неможливо отримати деревину, придатну для реалізації, всіх земель на яких розташовані захисні ліси та ліси з обмеженим лісокористуванням (заказники регіонального та місцевого значення), інші об’єкти природно-заповідного фонду.

Так, за даними земельного кадастру, лісові землі, що перебувають в постійному користуванні лісогосподарських підприємств сфери управління Держлісагентства України на території області складають 122 тис. га, в тому числі лісів можливих для експлуатації – 41,0 тис. га або 34 відсотки.

Враховуючи, що навіть для утримання лісової охорони, виконання заходів з охорони і захисту лісів, лісорозведення, виготовлення правовстановлюючих документів на землі лісогосподарського призначення тощо, якими завжди опікувалась держава, державні лісогосподарські підприємства протягом останніх трьох років не отримують жодної копійки з державного бюджету, а використовують кошти, отримані від господарської діяльності, сплата земельного податку призведе до зубожіння та банкрутства як лісогосподарських підприємств, так і лісової галузі в цілому.

При цьому слід зауважити, що більшість лісогосподарських підприємств області є бюджетоутворюючими, а також забезпечують бюджетні установи, населення та суб’єктів підприємницької діяльності лісо- та пиломатеріалами для виробництва, ремонту, будівництва, опалення будівель.

Депутати обласної ради вимагають не допустити знищення лісового господарства України, банкрутства підприємств лісогосподарської галузі, скорочення робочих місць та втрати фахівців у галузі лісового господарства.

За посиланням :   oblrada.kirovograd.ua  

Переглядів: 316 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: