Головна » 2018 » Липень » 11 » Дерева здатні на спілкування, емоції та інші прояви розумного життя
08:34
Дерева здатні на спілкування, емоції та інші прояви розумного життя

Вчені з'ясували безліч цікавих фактів, що стосуються наших добрих зелених друзів.

https://ukr.media/static/ba/aimg/3/6/4/364419_1.jpg

Всім відомо, що дерева очищають атмосферу, поглинаючи вуглекислий газ, і тим самим приносять людині неоціненну користь. Незважаючи на свою інертність, вони живуть досить інтенсивної, насиченим життям, інформує Ukr.Media.

Дерева вміють спілкуватися

За твердженням французького ботаніка Френсіса Галле, понад півстоліття присвятив вивченню дерев, ці дивовижні істоти спілкуються за допомогою запахів. Для передачі інформації вони комбінують різноманітні запахи на кшталт того, як ми будуємо фрази з окремих слів. Дерева адресують свої послання один одному, а також комах і навіть травоїдним тваринам.

При нападі на них дерева посилають сигнал тривоги, виділяючи спеціальні ароматичні ферменти, на який реагують їх «побратими». Листя дерев при цьому набувають неприємний токсичний присмак, щоб відлякати травоїдних.

На думку професора екології Сюзанни Симард, дерева можуть передавати один одному основні поживні речовини, що допомагає вижити деяким з них. Завдяки мережам, створеним симбіотичними грибами, дорослі дерева в екосистемі лісу підживлюють молоді рослини і передають їм вуглець та воду. Сюзанною Симард була висунута теорія про т.зв. «матріархи» - найбільш потужних і великих дерев, навколо яких формується молодняк. Якщо материнське дерево вмирає, шанси на виживання у молодих дичок сильно зменшуються.

Дерева вміють спати

Подібно людям, дерева ночами відпочивають, довела об'єднана команда австрійських, фінських та угорських дослідників. Для цього вчені вдалися до лазерного сканування інфрачервоним світлом, яке відбивається від листя.

Виявилося, що всі дерева в продовження ночі опускають гілки, при цьому змінюється і позиція листя. Зміни не дуже великі: так, дерева, що мають у середньому 5 метрів висоти, опускають гілки лише на 10 сантиметрів. Однак даний процес носить систематичний характер.

Дерева вміють лікувати себе

Послугами лікарів дерева, як відомо, не користуються, і тому вони – самі собі лікарі. Існує механізм, який дозволяє дереву ізолювати пошкоджену частину. У разі локального пошкодження воно максимально швидко блокує життєво важливі проводять системи, і окремі ділянки припиняють отримувати деревні соки і воду. У підсумку, якщо шкідливі мікроорганізми і потраплять в «рану», вони не зуміють поширитися по всій рослині.

Дерева користуються послугами охоронців

Зі зрозумілих причин деревам важко постояти за себе, однак і їх природа нагородила деякими засобами захисту. Є дерева, які «наймають» в охоронці ціле військо комах. Наприклад, в тропічних лісах Африки і Південної Америки росте вид акації, що забезпечує оптимальні умови для життя мурашок: ростуть уздовж стовбура потужні шипи служать прекрасним притулком для них, а спеціальний нектар, що виробляється рослиною, - живильною сумішшю. Зі свого боку мурахи ревно охороняють рослини, нападаючи на інших комах і навіть травоїдних тварин.

Дерева відчувають і пам'ятають

Вчений із США Клів Бакстер експериментально довів, що рослини реагують на людські вчинки і думки.

Під час досвіду одну з рослин розтоптали в присутності іншої, до якої попередньо приєднали поліграф. Потім у кімнату, де знаходився «свідок злочину», стали по одному заходити люди. І коли в неї увійшов чоловік, який знищив перший кущ, прилад зафіксував у другого емоції страху, у той час як на інших рослина не реагувала.

Потім вчений вирішив спалити листя свого піддослідного, щоб з'ясувати його реакцію. Але як тільки Бакстер подумав про це, спрацювали датчики і видали результат, згідно з яким рослина знаходилося в паніці.

Про свою роботу дослідник опублікував статтю в науково-популярному журналі, однак багато хто з його колег визнали теорію ненауковою.

Дерева вміють навіть кричати

Французьким вченим вдалося зафіксувати ультразвукові сигнали, що виходять від дерев в період посухи. Як затверджують дослідники, дерева, відчуваючи стрес, видають певні звуки, які свідчать про небезпечний для рослин дефіцит води. У деревних стовбурах волога і інші речовини піднімаються по спеціальним судинам водопровідної тканини – ксилеми. Щоб вода піднялася до верхівки, тиск у судинах в кілька разів повинен перевищувати атмосферний. Під час засухи, коли вологи для заповнення ксилеми бракує, починається процес кавітації – утворення міхурів, згубний для дерев. Кавітацію супроводжує високочастотний сигнал, який і зафіксували дослідники – крик дерев допомоги.

Дерева безсмертні, але можуть і покінчити з собою

Вчені стверджують, що дерева можуть жити практично вічно, вмирають ж вони від паразитів, хвороб і найбільше – від людської діяльності. Але виявляється, дерева здатні ще й на суїцид.

На Мадагаскарі ростуть гігантські пальми-самогубці. Всю свою життєву енергію вони витрачають на цвітіння, яке завершує цикл їх існування. Виконавши борг розмноження, пальми гинуть. Цікаво, що про такі «суїцидальні нахили» дерева люди дізналися відносно недавно, і пов'язано це насамперед з досить тривалим життям рослини – до 100 років...

https://ukr.media/esoterics/364419/

Переглядів: 367 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: