Головна » 2018 » Лютий » 20 » До виконання завдань програми «Ліси Кіровоградщини» – готові!
17:46
До виконання завдань програми «Ліси Кіровоградщини» – готові!

Компаніївське лісництво ДП «Компаніївський лісгосп» проводить свою діяльність у степовій зоні Кіровоградщини, де ліси мають переважну екологічну цілеспрямованість. Основне завдання колективу лісництва полягає в забезпеченні виконання завдань по захисному лісорозведенню, охороні і збереженню лісових оазисів степового краю.

З часу створення лісництва у 1968 році колективом лісництва створено понад 4000 га захисних лісових насаджень на непридатних для сільськогосподарського виробництва еродованих землях Компаніївського району. Треба відзначити, що у всі часи існування нашого виробничого підрозділу, по 2015 рік, на роботи по степовому лісорозведенню виділялись кошти із державного бюджету. Періодично ми отримували від держави нові трактори, причіпні механізми для обробітку ґрунту, лісопосадкові машини. Виділялись кошти на охорону лісів від пожеж і захист лісів від шкідників…

У 2016 році держава різко призупинила фінансування діяльності лісгоспів південного регіону країни, в тому числі і нашого Компаніївського лісгоспу.

Працівники нашого підприємства усвідомлюють те, що Компаніївський лісгосп може існувати в нинішніх умовах лише тоді коли буде виконувати основну функцію, визначену йому ще при створені як лісомеліоративної станції – збільшувати лісистість степового краю. Але нарощувати обсяги захисного лісорозведення, як того потребує екологічний стан регіону, за кошти від власного виробництва нашого не ресурсного лісгоспу нереально… В останні роки колектив Компаніївського лісництва, як і всього лісгоспу, працює в умовах жорсткої економії матеріальних і фінансових ресурсів, виживаємо, як можемо.

Дуже прикро, що на нашу долю через пів століття від заснування підприємства випав час коли показники підприємства по створенню захисних насаджень зводяться до мінімуму.

Завдячуючи тому, що в питаннях заліснення лісівники Кіровоградщини мають повне розуміння й підтримку органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади наше підприємство сьогодні існує і ми маємо можливість рятувати еродовані землі нашого краю створенням нових захисних лісонасаджень.

Органи місцевої влади, дбаючи про екологічне благополуччя регіону, враховуючи значимість важливої роботи лісівників по збільшенню лісистості докладають всіх можливих зусиль для збереження і розвитку лісового господарства області. Так, у 2016 році рішенням сесії обласної ради затверджено регіональну екологічну програму «Ліси Кіровоградщини» на 2016-2020 роки, яку розроблено обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Програма є одним з важливих механізмів створення умов для досягнення оптимальних показників рівня лісистості території області.

В 2018 році завдання обласної програми для ДП «Компаніївський лісгосп» по створенню захисних лісових насаджень в обсязі 60 гектарів буде виконувати колектив Компаніївського лісництва. Ми маємо створити по 30 гектарів таких насаджень весною і осінню на новоприйнятих землях.

На площі весняної посадки, на еродованих землях, висаджуватимемо ґрунтополіпшуючу, швидкорослу і цінну лісомеліоративна породу акцію білу разом з супутніми та чагарниковими породами. Доповнення лісових культур минулих років створення будемо проводити на площі 10 га. Для весняного посіву в лісорозсаднику підготували 90 кг насіння лісових порід, яке висіємо в посівному відділення на площу 0,4 га.

Обсяги посадок забезпечуємо власним садивним і посівним матеріалом. У лісорозсаднику лісництва маємо 500 тисяч штук стандартних сіянців 5 видів лісових порід дерев та чагарників. Ця кількість садивного матеріалу повністю забезпечує внутрішні потреби лісництва.

До весняної лісопосадкової кампанії у лісництві усе готово – техніка, посадковий матеріал, люди. Укомплектовані ланки працівників на всі види весняних лісопосадкових робіт. Лісові культури на площах нових лісів будемо створювати механізовано – лісосадильними машинами.

Завершені роботи по ремонту техніки та агрегатів до початку весняних лісокультурних робіт 2018 року. Слід відмітити в цій роботі сумлінну роботу механізаторів Компаніївського лісництва, які з розумінням відносяться до проблеми фінансових труднощів підприємства і знаходять виходити із критичних ситуацій. Так, тракторист-машиніст лісогосподарського виробництва Юрій Вікторович Муль та водій автотранспортних засобів Володимиром Миколайовичем Калінчук власноруч удвох відремонтували автомобіль УАЗ 31514, замінили робочі органи в агрегатах КЛБ-1,7, ПЛН-3,35, АГ-2,4, провели технічне обслуговування тракторів МТЗ-82 та МТЗ-1221 та лісопосадкових машин. Таким чином, до старту весняної лісо-посадкової компанії і виконанню завдань програми «Ліси Кіровоградщини» колектив Компаніївського лісництва готовий. 

 

Впевнений, що наші працівники докладуть максимальних професійних зусиль для того, щоб ліс у степовій зоні Кіровоградщини зростав на захист землі, екологічне благополуччя довкілля, радість людям і забезпечення життя нащадкам.

Весна вже на порозі. З настанням сприятливої погоди для посадки дерев будемо запрошувати мешканців Компаніївщини долучитись до посадки молодого лісу, взяти участь в щорічній акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках».

Зі своєї сторони можу завірити всіх, що працівники Компаніївського лісництва зроблять все можливе, щоб акція пройшла в нашому районі активно і принесла бажаний результат.

Разом подбаємо про зелений оберіг рідного краю!

Сергій Галушка,

Лісничий Компаніївського лісництва

Переглядів: 400 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: