Головна » 2018 » Липень » 16 » Як смертельна для лісу поправка «залізла» у фермерський закон?
09:24
Як смертельна для лісу поправка «залізла» у фермерський закон?

В останній перед відпусткою сесійний тиждень, голосуючи за, здавалося б далекий до лісової галузі закон про стимулювання діяльності сімейних фермерських господарств, і, мабуть, не читаючи поправок, депутати підписалися за знищення лісового господарства України, деревообробки і мисливського господарства і всіх дотичних до лісу галузей.

10-го липня, в останній перед відпусткою сесійний тиждень, голосуючи за, здавалося б далекий до лісової галузі закон про стимулювання діяльності сімейних фермерських господарств (законопроект №6490-д), і, мабуть, не читаючи поправок, депутати підписалися за знищення лісового господарства України, деревообробки і мисливського господарства і всіх причетних до цих галузей. Бо проголосували за введення додаткового земельного податку на всі лісові землі України. Це означає, що, якщо Закон підпише Президент, то за площі, вкриті лісом, користувачі платитимуть двічі. Згідно діючої системи оподаткування, сьогодні вже сплачується податок за лісові землі, як рентна плата.
Ведення лісового господарства не можна прирівнювати до сільського господарства: фермер збирає урожай щороку, а лісівник раз у 80, а то і 100 років.
Кілька цифр: у 2017-му році при реалізації майже у 14 млрд. грн., лісогосподарські підприємства сплатили податків близько 4 млрд. грн., а додатковий земельний податок прибавить до цієї суми від 3 до 10 млрд. грн., залежно від рішення місцевих громад.
У такому випадку це призведе до подорожчання щонайменше у 1,5-2 рази деревини, що реалізовується на ринку. Через високу вартість деревини більшість підприємств деревообробної промисловості будуть зупинені, а тому припинять роботу й постачальники сировини - лісогосподарські підприємства. Страждатимуть, в першу чергу. лісові господарства Півдня і Сходу країни, бо на утримання штату охорони і захисту лісу вже третій рік (через повне припинення державного фінансування) вже зараз лісоресурсні області перераховують їм свій одноденний заробіток.
Такої системи оподаткування, як передбачено даною поправкою, з урахуванням решти податків, що вже сплачуються, немає ні в ЄС, ані в інших розвинених країнах світу.
Тому під час наради представників громадських організацій лісового, наукового, лісопромислового та мисливського спрямування підготували колективне звернення до керівництва держави, Верховної Ради з проханням виключити дану поправку, яка, за словами голови Товариства лісівників України Юрія Марчука, направлена на розвал лісопромислового комплексу , в тому числі, всієї деревопереробної галузі країни.
Цікаво було б знати, хто ініціював цю поправку, з якими цілями, чому ця поправка «залізла» в закон про фермерство, до якого вона не має ніякого відношення. Можливо, вона спрямована на те, щоб «завалити» закон про фермерство, створити соціальну напругу в областях перед виборами, показати, що влада не може ні на що впливати і приймає помилкові рішення?
А, можливо, закладена міна не лише під лісопромисловий комплекс країни, а й під систему влади перед виборами…

Саме звернення читайте у прикріпленому файлі


Файл для перегляду:
 
Zvenennja__sait.docx27 Ki

 

Посилання

https://tlu.kiev.ua/novini-zakhodi/novina/article/jak-smertelna-dlja-lisu-popravka-zalizla-u-fermerskii-zakon.html

Переглядів: 350 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: