Головна » 2019 » Січень » 22 » Як відрізнити ліквідну і неліквідну деревину і що робити з неліквідною
16:53
Як відрізнити ліквідну і неліквідну деревину і що робити з неліквідною

Громадська ініціатива "Друзі лісу Львівщина" 21 січня 2019 р.

Відрізнити неліквідну і ліквідну деревину не завжди легко. Для не фахівців й поготів. Часто через нерозуміння виникають суперечки і навіть конфлікти. Тому разом із ДП "Бібрське лісове господарство" ми вирішили роз'яснити як відрізнити ліквідну і неліквідну деревину і наскільки неліквідна деревина потрібна лісівникам та корисна для екосистеми.

Фахівці лісового господарства пояснили, що ліквідна деревина – це та, яку можна використати у господарських цілях, а неліквідна - це деревина, яка не годиться для такого використання внаслідок втрати технічних якостей, наприклад, через пошкодження гниллю, у результаті пожеж та інших стихійних лих.

До ліквідної деревини належать ділова деревина і дрова. Ділова деревина – це круглі лісоматеріали, які можна використовувати для виготовлення різноманітної продукції. Дрова або ж дров’яна деревина – це та, яку використовують для палива (паливні дрова) і технологічної переробки (технологічні дрова).

Тобто ліквідна деревина – це та, яка за своїми фізико-механічними властивостями відповідає Державним стандартам і її можливо використовувати для переробки.

Під дією природного середовища, грибів, бактерій та інших живих організмів, зменшується міцність деревини, вона втрачає целюлозу і стає крихкою. Так утворюється неліквідна деревина. З часом вона перегниває і перетворюється в лісовий перегній – гумус. Це цілком природний процес і в лісових насадженнях він відбувається постійно - таким чином в лісових ґрунтах утворюється верхній гумусовий шар, який дає поживу новому лісу. Повністю забирати неліквідну деревину з лісу – це однозначно збіднювати лісове середовище, адже відмерлі дерева стають прихистком для багатьох лісових жителів: стовбури дерев заселяють комахи, багато Червонокнижних видів комах, жуків поселяються якраз на мертвій, трухлявій деревині; дуплисті дерева стають житлом для птахів і звірів. Для екосистеми лісу - це позитивне явище, однак його слід контролювати - за відсутності людського впливу процес відбуватиметься безперервно, а це загрожує екології. Зокрема, надлишок перегнилої деревини спричиняє неприємний запах як в самому лісі, так і в околицях.

У ДП "Бібрське лісове господарство" зазначають, що окрім якісного лісу, на площі лісосіки завжди є певна кількість неліквідної деревини. Вона залежить від віку і складу деревостану, його походження (природного чи штучного), впливу атмосферних факторів (ураганних вітрів, сніголомів), господарської діяльності (вчасна розробка пошкодженої деревини). Ще зовсім недавно таку деревину беззастережно залишили на ділянці, ніяк не використовуючи. Сьогодні ж у розвинених лісодефіцитних країнах другосортну деревину використовують не тільки для виробництва біопалива. Вона є затребуваним сировинним матеріалом для виготовлення тріски, паливних гранул або пелет, паливних брикетів тощо. І ця тенденція активно розвивається. Можливо, з часом саме поняття "неліквід" зникне з лісової термінології, адже автоматизовані машини глибокої переробки вже внесли суттєві зміни у світовий ринок, а технології безперервно розвиваються.

Однак фахівці наголошують і на важливості економічної складової. Не завжди вивезення неліквідної деревини з лісосік є економічно доцільним, адже трелювання може обходитися дорожче, аніж коштує сам матеріал як сировина. Зокрема, у Бібрському лісгоспі зазначають, що для них на сьогодні доцільно залишати неліквідну деревину в лісових насадженнях для перегнивання.

 

https://druzilisu.lviv.ua/a/cfebc38c98c8/jak-vidriznyty-likvidnu-i-nelikvidnu-derevynu?fbclid=IwAR0pmPD2XpFrCd7iS1vumaeaT_gqQ58lwPQW5c883nINVlzdDCelKXddUng

Переглядів: 1329 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: