Головна » 2018 » Жовтень » 5 » Його життя обертається по лісовій орбіті
11:26
Його життя обертається по лісовій орбіті

5 жовтня 2018 року майстер лісу Кіровоградського лісництва Микола Котенко відзначає свій 64 рік народження. Його поважний вік немовби викристалізував пройдене-прожите. А життя Миколи Костянтиновича уже понад три десятка літ обертається по єдиній, лісовій орбіті. По-іншому й бути не могло – лісову справу увібрав, як кажуть, з молоком матері та за прикладом батька. (Батько понад 25 років працював лісником на Черкащині).

Родом він з Черкащини, а доля, подарувавши ще одну батьківщину, закинула на Кіровоградщину. Лісову біографію почав писати після служби в армії. Перше робоче місце - лісник в Катеринопільському лісництві Звенигородського лісгоспу. У 1983 році переїхав на Кіровоградщину. Запропонували попрацювати водієм. Не відмовився, хоча з лісовою мрією не прощався. Намотуючи кілометри на спідометрі, подумки крокував лісовими просторами. І буквально в наступному році мрія стала дійсністю – його запросили попрацювати лісником Богданівського лісництва Чорноліського лісгоспу. Саме тоді зрозумів, що йому не вистачає фахових знань і вступив у Чугуєво-Бабчанський лісовий технікум. У 1990 році він піднявся на вищу службову сходинку - помічника лісничого Кіровоградського лісництва. Наступний, 1991 рік став для Миколи Котенка визначальним – він закінчив технікум. Диплом техніка лісового господарства назавжди поріднив фахівця із зеленими масивами. У 1992 році чоловік приймає надзвичайно-вольове рішення про переїзд з цивілізованих умов у Кіровограді у Барвінкове Знам’янського району. Відтоді й живе незрадливо на лоні природи, працюючи майстром лісу Кіровоградського лісництва.

Під його опікою лісовий обхід площею понад 400 гектарів, який утримує у зразковому стані. До будь-якої справи підходить професійно, зі знанням справи. Кожен куточок його володінь дбайливо, по-господарськи доглянутий. Можна сказати, цілодобово живе проблемами лісу, своєчасно і компетентно забезпечує виконання усіх робіт. Роки, проведені в лісі, принесли Миколі Костянтиновичу досвід і мудрість, переконання у правильності вибраного шляху. Робота щодня приносить нове задоволення. Тому що ставиться до неї шаблонно, не живе, аби день до вечора. Крім обов’язкових завдань, додає власні - для удосконалення справи. Ініціатив у нього – хоч відбавляй. Винахідливий, організований, обов’язковий – словом, людина на своєму місці. Його вагомий внесок у лісову справу відзначено Почесним знаком «За бездоганну службу в державній лісовій охороні України», галузевими відзнаками різних рівнів та Почесною грамотою Кіровоградської обласної ради.

Лісівники поважають Миколу Костянтиновича не тільки за високий професіоналізм, а й порядність та інші людські чесноти.

У напружених робочих буднях майстер лісу знаходить час і для хобі. Його захоплення досить приземлені: у будь-яку вільну хвилинку залюбки займається домашнім господарством і бджільництвом. І вдома у майстра на всі руки – повний порядок. У всіх справах – великих чи малих відчувається його, котенківський почерк. Власними руками звів будинок, господарські споруди, разом з дружиною виростили сина та доньку. А щодо дерева, то посадив їх неміряно – нелічено…

Вітаючи Миколу Костянтиновича з Днем народження, колеги-лісівники Компаніївського лісгоспу зичать йому натхнення і наснаги на подальшу плідну працю на користь кіровоградських лісів, міцного здоров’я і родинного благополуччя!

 

Ірина Артем’єва,

голова профкому ДП «Компаніївський лісгосп»

 

 

Переглядів: 368 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: