Головна » 2018 » Жовтень » 26 » Юні лісівники ведуть боротьбу за чисте довкілля
14:42
Юні лісівники ведуть боротьбу за чисте довкілля

"Спалювання листя та сухостою - загроза довкіллю та здоров'ю" - з такою промоакцією вихованці учнівського лісництва "Зелена планета" КЗ "Компаніївське НВО" вийшли на вулиці селища.

Юні лісівники звертались до жителів та гостей району зробити все можливе, аби не допускати спалення стерні, залишків сухої рослинності, опалого листя на своїх присадибних ділянках та не спричиняти шкоду довкіллю. Вони пояснювали, що доцільно проводити утилізацію трав’яних залишків.

Одним із методів утилізації може бути компостування – розкладення рослинних залишків без доступу кисню з утворенням компосту – однорідної органічної маси, яку можна використовувати в якості добрив.
Найбільш цінною характеристикою компосту, як добрива вважається вміст у ньому великої кількості хімічних елементів, необхідних рослині для життя.
Велика кількість диму від випалювання стерні, сухої рослинності, опалого листя створює безпосередню загрозу для життя людини, сприяє появі підвищеної кількості запальних захворювань органів дихання і очей, захворювання серцево-судинної системи.
При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензапірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.
На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави.
Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.
За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт.
На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. В опалому листі зимують, захищаючись від холодів і сильних морозів різні комахи: сонечка, жужелиці, золотоочки, лялечки комах і метеликів, листорізи, багатоніжки тощо. В опалому листі будують свої схованки для зимівлі їжаки, ящірки, змії та інші тварини.
Крім того, дим негативно впливає на стан навколишнього природного середовища – знижує родючість ґрунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря. З’являється пожежна загроза лісових пожеж та загоряння житлових будинків.

Керуючись ст. 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із паліями.
Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена ст. 77 ч. 1 Адміністративного кодексу України.

 

Пам’ятаймо, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!!!

Світлана Полтавець,

Керівник учнівського лісництва «Зелена Планета»

 

 

Переглядів: 356 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: