Головна » 2018 » Серпень » 6 » Рубрика: Ювілей підприємства. Ветерани. Владико Віктор Іванович
12:36
Рубрика: Ювілей підприємства. Ветерани. Владико Віктор Іванович

                                               

Віктор Іванович Владико народився 26 липня 1938 року в с. Федорівці Компаніївського району. Свою першу професійну освіту здобував у Кіровоградському технікумі механізації сільського господарства. Розпочинав свою трудову біографію на різних посадах в Компаніївській сільгосптехніці, а з 1968 року (часу створення Компаніївської лісомеліоративної станції) протягом майже 42 років писав свою трудову сторінку у історії Компаніївської лісомеліоративної станції ( з 2005 року – лісгоспі).

Коли прийшов до Компаніївської лісомеліоративної станції працювати механіком, він аж ніяк не сподівався, що так загориться ідеєю садити, вирощувати і плекати ліс. Серйозно зацікавившись лісівничою справою, вступив до Української сільгоспакадемії на лісогосподарський факультет. По її закінченні йому довірили посаду директора лісомеліоративної станції.

Віктор Іванович Владико, працюючи керівником станції, впроваджував у лісогосподарське виробництво новинки механізації, з метою підвищення продуктивності праці удосконалював технологічні процеси у лісо вирощуванні.

Колектив Компаніївської лісомеліоративної станції, незмінним керманичем якого впродовж 25 років був Віктор Владико, не раз зустрічав колег з України. На базі Компаніївської лісомеліоративної станції, однієї з найкращих в Україні, проводили республіканський галузевий семінар по комплексній механізації степового лісорозведення та Всеукраїнську науково-практичну конференцію з питань підвищення продуктивності праці шляхом впровадження передових методів лісорозведення.

Роботи у новоствореному підприємстві було більше ніж досить. За чверть століття під керівництвом директора Віктора Івановича Владики розбудували саму станцію, господарські та адміністративні споруди, побудували житлові будинки для працівників. У південній частині Кіровоградщини зусиллями невеликого колективу вдалося створити понад 13 тисяч гектарів захисних лісових насаджень. Зазеленіли насадження біля берегів великих і малих річок. Заліснено яруги та балки. Піднялися полезахисні лісові смуги, які стали надійними захисниками чорноземів від водної та повітряної ерозії. Постійні пилові бурі, сухість клімату, нестача вологи – створювати у таких умовах надійний лісовий щит було дуже непросто. То були героїчні роки нелегкої лісівничої роботи Віктора Владики.

Йшли роки, зростали молоді ліси, з’являлись в степу красиві лісові урочища, як живі пам’ятники людям, які їх зростили. І Віктор Іванович Владико милувався їх красою з відчуттям професійної гордості за результати своєї лісівничої праці.

Попри завантаженість на роботі Віктор Іванович встигав займатися і громадськими справами, не одне скликання виборці довіряли йому представляти свої інтереси у районній раді. Навіть у 70 років він був депутатом Компаніївської селищної ради.

Після виходу на пенсію Віктор Іванович продовжував працювати на рідному підприємстві на посаді механіка та інженера з охорони праці.

Його лісова праця відзначена галузевою відзнакою «За бездоганну службу у лісовій охороні України» та багатьма іншими відзнаками різних рівнів.

Віктор Владико мав і безліч захоплень. Одне з найважливіших – бджільництво.А ще Віктор Іванович із задоволенням частенько співав для колег і знайомих. Його спів зворушував навіть найчерствіше серце. Особливо, коли співав пісню на слова свого колеги-лісівника Віктора Усеніна «Я люблю тебе, ліс,…Сподіваюсь на те, що взаємно!»…

Батькову лісову справу продовжує донька Віктора Івановича – Ольга Вікторівна Артеменко, яка працює у ДП «Компаніївський лісгосп» інженером лісового господарства.

Своє земне буття Віктор Іванович Владико завершив 30 серпня 2011 року, на 73 році життя, а нащадкам в дарунок залишив виплекані степові лісові оази. Пам’ять про Віктора Івановича Владику живе у серцях лісівників Кіровоградщини, з якими працював на благо галузі, плекав її майбутнє.

 

Ірина Артем’єва,

Голова профкому ДП «Компаніївський лісгосп»

 

Категорія: ЮВІЛЕЙ ПІДПРИЄМСТВА | Переглядів: 570 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: