Головна » 2018 » Березень » 22 » Керівник Компаніївського шкільного лісництва «Зелена Планета» С.Полтавець представляла Кіровоградщину на всеукраїнській конференції
11:44
Керівник Компаніївського шкільного лісництва «Зелена Планета» С.Полтавець представляла Кіровоградщину на всеукраїнській конференції

15-16 березня 2018 року в м. Києві до Міжнародного дня Лісу проведена ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Відтворимо ліси разом». Організатори заходу: Міністерство освіти і науки України, Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді спільно із Національним університетом біоресурсів та природокористування України, Навчально-науковим інститутом лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України за підтримки Державного агентства лісових ресурсів України та Товариства лісівників України.

Тема конференції: «Науково-педагогічні та лісогосподарські основи організації діяльності учнівських лісництв». Мета заходу – привернення уваги державних та громадських організацій до проблем збереження біологічного різноманіття лісових екосистем, відтворення та розширення площі високопродуктивних стійких насаджень; підвищення фахового рівня керівників учнівських лісництв, а також сприяння співпраці навчальних закладів, органів державної влади, громадських організацій в поліпшенні ефективності роботи учнівських лісництв.

До участі у заході були запрошені працівники установ лісового господарства, наукові та науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів, профільних науково-дослідних установ, методисти та керівники учнівських лісництв позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів. У рамках пленарного засідання працювала виставка «Лісовідтворення. Пошуки молоді». Вдало висвітлено роботу щодо лісовідтворення та досягнення учнівських лісництв України в альбомах, буклетах, банерах, навчальних програмах, методичній, навчальній, науковій та агітаційній літературі.

Кіровоградщину на Всеукраїнській конференції представляли керівники Компаніївського та Богданівського учнівських лісництв – Світлана Полтавець та Алла Довженко. Світлана Владиславівна Полтавець – керівник шкільного лісництва «Зелена Планета» комунального закладу «Компаніївське навчально-виховне об’єднання» Компаніївської селищної ради поділилась враженнями від участі у всеукраїнському форумі з працівниками Компаніївського лісгоспу: «Ми отримали неоціненний досвід від професіоналів лісівничої справи, керівників гуртків по новим сучасним технологіям створення та відновлення лісів. Познайомилися з тенденціями реформування лісового господарства, європейськими екологічними проблемами, серед яких глобальною є висихання деревостанів, перспективами досліджень у лісовій галузі.

Розглядалися цікаві інноваційні науково-освітні та лісогосподарські основи організації діяльності учнівських лісництв. Під час виступу на пленарному засіданні Вербицький В.В., директор НЕНЦ, доктор педагогічних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти озвучив рішення організації залучення вихованців учнівських лісництв до Малої Академії лісництв; створення при кожному загальноосвітньому навчальному закладі власних шкілок, теплиць, дослідницьких ділянок, особливу увагу звернув на зобов’язання створювати лісові кабінети та куточки, створювати візуальні платформи методики викладання лісівничої справи. Він також повідомив про розроблення електронних версій каталогів, створення навчальних програм, підручників та методичних посібників для юних лісівників та керівників гуртків. Володимир Валентинович націлював аудиторію на створення сайтів та блогів, з метою проведення агітаційно-просвітницької та профорієнтаційної діяльності, висвітлення власних здобутків та напрацювань та обміну досвідом. Від старшого викладача кафедри ботаніки, кандидата біологічних наук, ННІ Лісового та садово-паркового господарства НУБІП України Чурілова А.М. отримали корисні знання з теми «Раритетні види рослин та їх угрупування». Актуальною для лісівничої галузі є тема лісових пожеж, яку активно обговорювали після виступу «Лісова пірологія – наука про управління пожежами» Гуменюка Василя Володимировича, асистента кафедри лісівництва, кандидата сільськогосподарських наук, ННІ Лісового та садово-паркового господарства НУБІП України.

Під час дискунсійного майданчика «Лісові екосистеми, як практична освіта» познайомилися з досвідом керівника учнівського лісництва «Дубочок» м. Кривий Ріг, яка зацікавила присутніх впровадженням лісових перерв, а громада спільно із обласним управлінням лісового та мисливського господарства щорічно проводить «Дерев’яні фестивалі» до Дня працівників лісу, які я рекомендую започаткувати і в нашій області та долучати до їх проведення вихованців учнівських лісництв. Інноваційними формами діяльності екологічної просвіти поділилася відмінник освіти України, завідувач організаційно-масовим відділом дитячої творчості Шевченківського району м. Києва – Т.М. Котеля. 16 березня ми мали унікальну можливість відвідати ННІ Лісового та садово-паркового господарства НУБІП України, де нам було презентовано навчальний заклад. Незабутні враження ми отримали від спілкування з завідувачем кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, кандидатом сільськогосподарських наук, професором Маурером В.М., який висвітив тематику «Сучасний стан, проблеми та шляхи вдосконалення відтворення лісів». Учасникиам конференції доцільно було продемонстровано відеоматеріали з досвіду відтворення лісів та ознайомлення з упровадженням нової лісогосподарської техніки лісівників Німеччини».

 

Отриманий керівником Компаніївського шкільного лісництва «Зелена Планета» Світланою Полтавець багаж знань від лісівників-професіоналів всеукраїнського рівня, без сумніву, допомагатиме розвивати подальшу співпрацю між Компаніївськими лісівниками та освітянами задля вирішення найголовнішого нашого спільного завдання – формування екологічної культури в підростаючого покоління, виховання справжніх природолюбів – майбутніх дбайливих господарів лісу. Колектив Компаніївського лісгоспу радо вітає Світлану Владиславівну за високу оцінку визнання її роботи керівника шкільного лісництва і отримання нею почесної місії представляти Кіровоградщину на всеукраїнському зібранні з нагоди Міжнародного Дня лісів. Бажаємо їй міцного здоров’я, нових трудових досягнень і перемог! Хай не міліє джерело Вашого творчого потенціалу на користь лісу , шановна Світлано Владиславівно!

 

Ольга Артеменко,

нженер лісового господарства ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 405 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: