Головна » 2018 » Червень » 6 » Компаніївські лісівники – лісомеліоратори.
13:29
Компаніївські лісівники – лісомеліоратори.

Щорічно в першу неділю червня в Україні відзначається День меліоратора. А що таке меліорація? У перекладі з латинської мови меліорація (melioratio) означає поліпшення, а у сукупності з діяльністю людини – поліпшення конкретних об'єктів господарювання (наприклад, сільськогосподарських угідь), природно-антропогенних процесів, явищ (мікроклімату прилеглих територій, мікрокліматичних умов водного балансу, ґрунтоутворю- вальних процесів тощо).

Меліорація – це роботи по поліпшенню способів раціонального використання природи. Вони полягають в ефективному підвищенні продуктивної сили землі і її поліпшенню, оздоровленню природного середовища в цілому.

Лісова меліорація – це наука про поліпшення навколишнього середовища за допомогою лісових насаджень. А люди, які займаються практичною лісовою меліорацією, по суті теж є меліораторами, точніше лісомеліораторами.

У розділі ІІ статті 8 Закону України “Про меліорацію земель” від 14.01.2000 № 1389-ХІV зазначається, що агролісотехнічна меліорація земель передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на забезпечення докорінного поліпшення земель шляхом використання ґрунтозахисних, стокорегулювальних та інших властивостей захисних лісових насаджень.

Лісова меліорація – невід’ємна складова частина протиерозійної системи, яка включає організаційно-господарські, агротехнічні, лісомеліоративні і гідротехнічні заходи. Разом з тим, ліс є найбільш могутнім і дійовим засобом у боротьбі з ерозією ґрунтів, посухами і суховіями та екологічним стабілізатором загалом. Протиерозійні лісові насадження, як рослинні асоціації, мають специфічні функції, завдяки яким знешкоджуються ерозійні процеси, відновлюються властивості уражених ерозією ґрунтів, відбувається збалансованість ландшафтів.

Ліси в ярах і балках степової і лісостепової зони укріплюють схили,­ послаблюють поверхневий водостік і тим самим стримують ерозійні процеси,­ оберігають землю від перегрівання сонцем,­ зменшують швидкість вітру,­ змінюють мікроклімат,­ сприяють підвищенню вологості повітря,­ регулюють розподіл снігу,­ зменшують промерзання ґрунту.­ На полях,­ захищених лісом,­ рівень урожайності завжди вищий,­ніж на незахищених.

Всі ці фактори мають виняткове значення для Кіровоградської області,­ оскільки дві третини її території знаходяться у степовій зоні, ­де середньорічна кількість опадів становить лише 400-­ Всі ці фактори мають виняткове значення для Кіровоградської області,­ оскільки дві третини її території знаходяться у степовій зоні, ­де середньорічна кількість опадів становить 430 мм, ­ великі амплітуди крайніх температур,­ висока фізіологічна сухість повітря,­ проявляються інші негативні фактори. ­Масове розорювання степів викликало прогресуючі процеси водної і вітрової ерозії.­­

В останні три роки Компаніївським лісовим господарством, на жаль, через призупинення державного фінансування робіт із лісорозведення, значно зменшено обсяги посадки захисних лісових насаджень.

В ці роки лісгосп виконує завдання регіональної екологічної програми «Ліси Кіровоградщини» на 2016-2020 роки по створенню захисних лісових насаджень. Завданнями програми передбачено створити захисних лісових насаджень на еродованих землях районів зони діяльності ДП «Компаніївський лісгосп» на площі 380 га, в т.ч. по Компаніївському району – 150 га, Кіровгоградському – 100 га, Новгородківському – 130 га. Станом на 1 червня 2018 року за період дії програми всього створено 95 га.

Роботу щодо нарощування обсягів захисного лісорозведення,­ яка стримується відсутністю фінансування з державного бюджету та довготривалими процедурами передачі земель під залісення,­ необхідно продовжувати за будь-яких умов ­тому, що тільки ліс зможе поліпшити складну екологічну ситуацію нашого степового регіону.­­

 

Володимир Вовк,

Головний лісничий ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 339 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: