Головна » 2018 » Вересень » 14 » Компаніївському лісовому господарству – 50!
11:44
Компаніївському лісовому господарству – 50!

За піввіковий термін багато структурних змін відбулося на підприємстві, змінювались і  підпорядковані лісництва, їх площі і назва самого підприємства, але у всі часи незмінним залишається головне завдання лісівників – збереження і примноження лісових багатств степового краю Кіровоградщини.

Після ряду пилових бур, що пронеслися над Україною у середині 60-х років минулого століття, Урядові органи України  прийняли постанову про невідкладні заходи по боротьбі з ерозією ґрунтів шляхом інтенсивнішого заліснення степових просторів та створення комплексної системи полезахисних лісових смуг. З цією метою і на території Кіровоградської області у 1968 році було ство­рено Компаніївську лісомеліо­ративну станцію. Зона діяльності Компаніївської ЛМС охоплювала на той період південну, сугубо степову, частину нашої області. Із лісового фонду тут налічувалося декілька невеликих яружних урочищ, а лісових смуг практичного не існувало. Лісистість території становила 1-1.7%.  Перед колективом лісомеліоративної станції ставилося завдання створення захисних лісових насаджень на яружно-балкових землях шляхом терасування схилів і їх заліснення, закладки системи полезахисних лісових смуг. Лісомеліоративна станція одержала тоді необхідну кількість бюджетного фінансування на виконання робіт по лісорозведенню, значну кількість техніки та кошти на капітальне будівництво.

Директором новоствореної ЛМС було призначено Бориса Романського. За два роки на краю райцентру Компаніївки під його керівництвом було побудоване компактне лісове селище із виробничих та житлових будівель. Одночасно з будівництвом виробничих дільниць колектив станції розпочав роботи по створенню лісових насаджень. П’ять років присвятив Борис Володимирович новій справі, а вона зробила його знаним на всю країну. Станція була однією з кращих в Україні. ЇЇ досвід вивчали не лише в Україні, а й на Виставці досягнень народного господарства у Москві.

Уже в перший рік  діяльності  підприємства,  лісові культури було висаджено на площі 221 га, з них 68 га ­­-  полезахисні лісові смуги. Надалі обсяги посадок нарощували, щороку створювали по 400-600 га лісових насаджень. В 1972 році обсяги степового лісорозведення Компаніївською ЛМС досягли 822 га, в т.ч. полезахисних лісових смуг – 423 га. При створенні лісомеліоративних насаджень працівниками ЛМС освоєно прогресивні технології підготовки ґрунту по системі чорного пару, наорювання плугом та нарізка терас терасерами, безвідвальна підготовка ґрунту плоскорізами та поглиблення розпушувачем РН-60, догляд за лісовими культурами одночасно в ряду і в міжряддях культиватором КРЛ-1 та фрезами ФЛУ-0.8.

 

 Якщо у 70-80-х роках захисні насадження створювалися невеликими ділянками навколо ярів і балок, мали форму видовженої вузької смуги, то переконавшись у недостатній ефективності таких посадок, після 2000 року, на той час уже Компаніївський лісгосп, перейшов до створення більших за площею й значно ширших захисних масивів. До того ж такі насадження намагалися створювати максимально наближено одне до одного, щоб утворився захисний комплекс. У таких обставинах захисні функції лісових масивів значно підвищувалися.

         Найбільшими штучно створеними лісовими масивами є: у Компаніївському районі – урочища Тернова балка (120 га), Лозуватка (210 га), Грозне ( 100 га),  Калмиківка (70 га), Інженерівка (75 га), Софіївка (85 га), у Кіровоградському районі – урощища Олексіївське (750 га), Клинці (162 га), у Новгородківському районі – урочища  Інгуло-Кам’янка ( 187 га),    Козирівка ( 68 га), Тарасівка ( 58 га).

Понад 31 рік (1975-2007рр) до складу Компаніївського лісового підприємства входила Бобринецька виробнича дільниця (пізніше лісництво). За цей час у Бобринецькому районі створено майже 5 тисяч гектарів захисних лісових насаджень, у тому числі тисячу гектарів полезахисних лісових смуг. Одягнена у зелені шати Бобринеччина сьогодні – це справа рук, високого професіоналізму, патріотизму і ентузіазму колективу людей, які працювали під керівництвом одного з кращих спеціалістів зі степового лісорозведення України  заслуженого працівника сільського господарства Василя Гервасійовича Мащенка. Серед них Шиленко К.К, Шиленко  Л.П, Богданов Д.Л., Байбарак В.О., Демецький М.Ю та інші.

Всього за роки діяльності Компаніївським лісовим господарством створено захисних насаджень 15025 га, в тому числі 4073га полезахисних лісових смуг.

В різні роки керівниками підприємства працювали : Романський Б. В. (1968 – 1973рр.), Поліщук С. А.(1973 – 1975рр.),Владико В.І.(1975 – 2000рр.), Мінич В.М. (2000 – 2005рр.), Ісаєв О.С. (2007 – 2008рр.), Балабушка В.В. (2008 – 2014рр.).

Минуло п’ять десятиліть і створені важкою працею лісівників захисні лісові насадження в степовій зоні Кіровоградщини  – це вже зелена база з сформованим лісовим кліматом і джерельними водоймами.  Нині ми милуємось зеленими перлинами степового краю, за які завдячуємо  нашим колегам-попередникам. Ці ліси сьогодні вже гостинно зустрічають всіх, хто шукає в ньому відпочинку, але разом з тим вони потребують і людської допомоги. Перший лісу захисник ­– це лісівник. Нинішні працівники Компаніївського лісгоспу продовжують  справу своїх батьків і дідів. Примножуючи лісовий фонд області, дбаючи про його збереження, вони забезпечують надійний захист земельних угідь регіону, поліпшують екологічний стан довкілля і тим самим піклуються, аби зелене вбрання краю щедро слугувало інтересам людей та народному господарству.

Прикро те, що в останні роки відношення до степового лісорозведення і взагалі  до проблем лісового господарства в Україні різко змінилося. З 2015 року держава призупинила фінансування діяльності державних лісових господарств у південно-східній частині України, в т.ч. і Компаніївського лісгоспу. Сьогодні наш степовий лісгосп мусить заробляти собі на виживання веденням господарської діяльності. Фінансова база підприємства формується реалізацією заготовленої деревини від рубок головного користування та рубок формування та оздоровлення лісів.

 Через фінансову скруту лісгосп вимушений різко зменшити обсяги створення захисних насаджень і скорочувати працівників. Лише за фінансової підтримки регіональної екологічної програми  «Ліси Кіровоградщини» Компаніївський лісгосп в 2018 році  зможе створити 60 га захисних лісових насаджень. В колективі підприємства працює нині 54 працівники. Кожен з них заслуговує щирої подяки за те, що в складні часи сьогодення і трудності лісової галузі не зрадили обраній професії і щоденно дбають про збереження лісового фонду підприємства. В останні роки до мінімуму знецінена важка праця лісівників – степовиків. Заробітна плата в 4.5 тис грн.. при середній по Україні 7,7 тис. грн..  і при середній по лісовій галузі 8,6тис.  грн.не стимулює працівників лісгоспу до бездоганної служби на користь лісу.

Основний потенціал господарства сьогодні складають  три лісництва.

Успішну роботу Кіровоградського лісництва забезпечує колектив працівників під керівництвом лісничого Панчак С.М. У Компаніївському лісництві благословляють у світ молоді ліси і  забезпечують їх охорону  лісничий С.М. Галушка та його команда. Турботою про ліси Новгородківського району опікується лісова охорона на чолі з лісничим Бабичевський А.В.  Заслуговують на вдячність від молодих лісів за турботу про них і всі  спеціалісти лісгоспу.

 У зелену красу навколо обласного центру Компаніївського Новгородківського і Бобринецького районів вкладено велику працю лісівників минулих поколінь.  Серед тих  хто присвятив більшу половину свого трудового життя роботі в Компаніївському лісовому господарстві: В.І. Владико (стаж на підприємстві 35 років) В.В. Балабушка (37р) Плащевська К.Г. ((37р)  М.М. Галянт (26р) Сірьогін М.С. (27р), Котенко М.К.(35р.), Безгінов В.В. (37р.),Кутецький А.О. (32р.) та ін.

В колективі лісгоспу шанують ветеранів і опікують їх своєю турботою.

Бережемо ми світлу пам'ять і про тих, хто відійшов у вічність…

Пройдуть роки. Відійдуть в історію політичні події України. А праця лісівників залишиться на Землі втіленою у зелену лісову красу України.

Ліс-це екологічне безпечне довкілля  і  актуальне значення його ролі на землі ніколи не зникне. А тим, хто цього не розуміє і приймає рішення про призупинення фінансування  лісорозведення, охорони і захисту лісів півдня слід задуматись над словами Гайя Макферсона: «Якщо ви дійсно вважаєте, що навколишнє середовище менш важливе, ніж економіка, cпробуйте затримати дихання, доки ви рахуєте свої гроші».

 

Олександр Слюсаренко

Директор ДП «Компаніївський лісгосп» (з 2014 року)

Категорія: ЮВІЛЕЙ ПІДПРИЄМСТВА | Переглядів: 436 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: