Головна » 2018 » Серпень » 2 » Корисний досвід колег по боротьбі із стовбурними шкідниками лісу
15:24
Корисний досвід колег по боротьбі із стовбурними шкідниками лісу

Феромонні пастки як метод прогнозування появи і боротьби з верхівковим короїдом

Понад 160 га соснових насаджень пошкоджено верхівковим короїдом у лісових насадженнях ДП «Прилуцьке лісове господарство».
Проблема всихання соснових насаджень давно турбує лісівників. У пошуках кращого методу боротьби із стовбурними шкідниками, науковці виявили, що шкідники чутливо реагують на запахи. Під час шлюбного періоду самки виділяють феромони – пахучі речовини. Це і послужило ідеєю використовувати запахи, які заманюють шкідників у пастки.
Отже, для боротьби із стовбурними шкідниками, крім проведення санітарних рубок, цього року ДП «Прилуцьке лісове господарство» закупило феромонні пастки IBL-3 з феромонним диспенсером ACUMODOR, які виставлено в осередках пошкоджених соснових насаджень.
Пастки з феромонним диспенсером вивішують групами в сонячних місцях на краю деревостану перед очікуваним терміном льоту. Кількість: 1-2 групи пасток по 2-3 штуки в одній групі в середньо заражених насадженнях. Кількість: 3-4 групи пасток по 2-3 штуки в одній групі в сильно заражених насадженнях. Відстань між пастками 2-5 м, а між групами – біля 20 м.
Термін активної дії феромона ACUMODOR складає біля 8 тижнів. На протязі цього часу наступає поступове вивільнення приваблюючої субстанції.

Контроль пасток треба проводити кожні 7-14 днів в залежності від величини відлову жуків, опадів і температури повітря.
Працівниками лісової охорони лісгоспу разом з експертом-дорадником з екології (лісозахисту), к.б.н. Завадою М.М. у Кам’янському лісництві кварталі 10 було розміщено феромонні пастки на висоті 2-3 метри від землі по 1-2 шт. на 1 гектарі. Тепер лісівники ведуть спостереження за термінами льоту комах та масовістю.
Окрім цього, лісгоспом регулярно проводяться лісопатологічні обстеження та моніторинг стану лісових насаджень.

Посилання:https://www.facebook.com/prylukylis.org.ua/?hc_ref=ARTXQU9U0sZAwiol7mS5NFOU2zoS0PZMYmon6IUvbYpdWmZXsFcejdslOKJqLDwT2pM&fref=nf

Переглядів: 389 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: