Головна » 2018 » Листопад » 5 » Ми будемо з лісами завжди, - Володимир Бондар
15:20
Ми будемо з лісами завжди, - Володимир Бондар

Ліс росте, він у природний спосіб відходить, він втрачає свої ділові якості – це живий організм – він має свій початок, він має свій кінець. На його місці виростає новий ліс. Це, або природний процес, або кропітка робота лісівників, завдяки якій ліси й відтворюються. На цьому наголосив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар в інтерв’ю для ІА «УКРІНФОРМ».

Він розповів, що лісове господарство створене для того, щоб у той час, коли відповідний ліс має найбільшу ділову вартість, його забрати. І це не стосується заповідних (охоронних) лісів.

«Не дочікуватися, коли він від старості упаде, а просто забрати його, коли він має природну вартість, – і на його місці посадити новий ліс, який так само буде рости і давати все те, що давав старий ліс. І тому лісова наука в Україні, яка налічує не десятки – сотні років, вона планує, як ця процедура має відбуватися. Сотні років визначеної процедури, написані нашими корифеями лісової науки», - підкреслив Володимир Бондар.

За його словами, відповідно до закону, лісівники не можуть садити менше, аніж заготовляють. «Кожна територія, кожна лісосіка, яку було суцільно вирубано, – в той самий рік, якщо дозволяють погодні умови, або, максимум, на наступний рік, вона повинна бути засаджена лісом. Крім того, ми створюємо нові ліси, це теж наша програма. Тому я вас маю запевнити, що ми будемо з лісами завжди», - наголосив заступник Голови відомства.

Він підкреслив, що лісівники про це дуже дбають, вони доглядають за лісовими насадженнями – і молодими, й уже у віці. Вони проводять відповідні заходи для того, щоб дійти до часу, коли можна дерево заготовити і мати з нього економічний ефект. «Лісівники проводять основних кілька видів рубок: вони прочищають, вони формують насадження, їх структуру, і, зокрема, основні породи в такий спосіб», - пояснив Володимир Бондар.

Також він зазначив, що це регламентується відповідними правилами, і кожного лісівника цьому вчать. «Думка, яка побутує в суспільстві, що лісівник – це той, хто рубає, вона неправильна. Лісівник – це той, хто доглядає за лісом, той, хто його формує, той, хто його вирощує. А рубка – це тільки одна з багатьох наших задач, які є в лісовому господарстві», - сказав заступник Голови Держлісагентства.

Повне інтерв’ю тут

 

Посилання:http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article;jsessionid=49DA7F48EF474C3CBE5ECC240D177207.app1?art_id=196453&cat_id=32888

Переглядів: 331 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: