Головна » 2018 » Квітень » 2 » Птахи лісу
09:07
Птахи лісу

 

Щорічно 1 квітня відзначають Міжнародний день птахів, який проходить в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Саме 1 квітня 1906 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. Повернення птахів святкується також як прихід весни.

Життя більшості птахів пов’язане з лісом. Тут їм краще ховатися від ворогів, достатньо корму. Температура повітря в лісі менше коли­вається, ніж на відкритій місцевості, тому більшість птахів веде осілий спосіб життя. Вони переважно живуть на деревах. Сильними пальцями міцно тримаються на гілках, добре лазять по стовбурах дерев. Живляться комахами, насінням деревних і кущових рослин. Міцним дзьобом птахи розкльовують шишки, сухі плоди, роздовбують кору в пошуках їжі. У лісових птахів відносно короткі крила. Пташиний світ у лісах не скрізь однаковий. Так. у хвойних лісах водяться глухарі, шишкарі, в мішаних — голуби, дрімлюги, вальдшнепи, дятли. У лісі, де ростуть дерева однієї породи, немає тієї різноманітності птахів, яка характерна для лісів в різними породами дерев.

Найкращим способом приваблювання птахів — це розвішування в лісах штучних гніздівель. Штучні гніздівлі особливо потрібні в молодих насадженнях, де ще мало птахів, а комахи-шкідники пригнічують ріст молодих дерев. Розвішуючи штучні гніздівлі, можна примусити птахів гніздитися там, де це потрібно. Приваблювання птахів за допомогою штучних гніздівель дасть змогу використати птахів у боротьбі з комахами-шкідниками лісу, як дешеву й надійну робочу силу. Це так званий біологічний метод боротьби. Лісівники знають, що це найефективніший і найдешевший спосіб. За його допомогою можна відновити рівновагу в лісах, значно підвищити їх стійкість. Шкідники лісу – основна їжа для багатьох видів птахів.

Працівники Компаніївського лісгоспу для приваблення птахів створюють насадження з участю чагарників, насамперед дикоростучих плодово-ягідних порід і висаджують їх на узліссях, днищах ярів, галявинах, по периметру заліснюваних ділянок. У цих заростях плахи знаходять і стіл і дім. Встановлено, наприклад, що без густих заростей ягідних чагарників ( шипшини, терну, глоду, обліпихи та інших) не можна розвести фазана. Він повинен мати надійне сховище, бачити все навкруги і разом з тим, щоб його ніхто не бачив. Ця дуже цінна птиця любить, щоб поряд була галявина і вода. Фазан нищить велику кількість шкідників лісу.

У степових лісах Компаніївського, Кіровоградського та Новгородківського районів є не мало фазанів, то ж і цей факт підтверджує важливість праці лісівників для примноження флори і фауни регіону.

Багато штучних гніздівель виготовляють учні шкільних лісництв, які діють на базі ДП «Компаніївський лісгосп» – «Зелена Планета» та ДЕГО «Флора». Діти на уроках праці виготовляють шпаківні, синичники, дуплянки, і розвішують їх у садах, парках, приміських лісах та лісових масивах.

Лісова охорона Компаніївського лісгоспу щиро дякує дітям і їх керівникам за корисну допомогу в захисті лісів від їх ворогів-шкідників

 

 

Ольга Артеменко,

Інженер лісового господарства

ДП «Компаніївський лісгосп»

 

Переглядів: 841 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: