Головна » 2018 » Березень » 26 » Рекомендації заслуговують на впровадження у лісокультурне виробництво
15:44
Рекомендації заслуговують на впровадження у лісокультурне виробництво

На початку березня 2018 року спеціаліст Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства Євгеній Слюсаренко захистив на відмінно магістерську роботу студента магістратури ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України на тему «Оцінка забезпеченості робіт з відтворення лісів в підприємствах Кіровоградського ОУЛМГ садивним матеріалом».

За відгуком керівника магістерської роботи – канд. с.-г. наук, професора В.М.Маурера, при виконанні магістерської роботи Є.О. Слюсаренко встановив потребу в садивному матеріалі сіянців головних, супутніх і чагарникових видів, дав оцінку забезпеченості ними лісокультурних робіт підприємств Кіровоградського ОУЛМГ з різних позицій в контексті сучасних вимог.

На основі опрацьованого матеріалу і власних практичних досліджень Є.О. Слюсаренко запропонував шляхи покращення забезпеченості робіт з відтворення лісів якісним лісовим садивним матеріалом, зробив відповідні та обґрунтовані висновки, запропонував рекомендації щодо удосконалення відтворення лісів області з ціллю підняття лісистості регіону, збільшення біологічної стійкості створених насаджень, що унеможливлять деградаційні прояви у висаджених насадженнях у майбутньому.

Виконана робота має безперечне теоретичне, практичне та інноваційне значення, а основні положення заслуговують на впровадження в лісокультурне виробництво.

ВИСНОВКИ

1. Природно-кліматичні умови Кіровоградської області в цілому сприятливі для вирощування високопродуктивних лісових насаджень дуба звичайного, сосни звичайної та кримської, акації білої і гледичії звичайної.

2. В нинішніх умовах ведення лісового господарства найголовнішим завданням лісівників є розширене відтворення лісових ресурсів і підвищення лісистості України до оптимального рівня, виконання якого неможливе без належного забезпечення робіт з лісорозведення та штучного лісовідновлення якісним садивним матеріалом відповідного асортименту і необхідної кількості.

3. Починаючи з 2010 року спостерігається тенденція до зменшення площі створення лісів на ділянках без ознак лісових екосистем. Причиною зменшення об’ємів створення нових лісів вважаємо виниклі проблеми з передачею земель під заліснення.

4. Роботи з відтворення лісів лісовим садивним матеріалом відповідно проектам лісових культур забезпечені достатньою мірою.

5. Враховуючи обсяги робіт з відтворення лісів згідно «Настанов з відновлення лісів та лісорозведення» та з позицій екологічно орієнтованого лісівництва у розсадниках підприємства вирощується недостатня кількість садивного матеріалу головних порід і кущів.

6. Оптимізація забезпеченості лісокультурних робіт садивним матеріалом вимагає сучасних підходів до планування обсягів і асортименту вирощуваних у розсадниках деревних видів з урахуванням екосистемних властивостей заліснюваних ділянок та цільового призначення створюваних насаджень.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

1. Збільшити в загальних обсягах створення лісових культур частки насаджень створених посівом насіння (зокрема дуба звичайного).

2. Запровадити сучасні технології вирощування сіянців шпилькових порід в коробах і закритою кореневою системою.

3. Збільшити в загальних обсягах вирощування і чагарникових видів (маслини, бирючини, свидини), введення яких у лісові культури винятково важливе для степових умов області.

4. Запровадити у виробництво вирощування мікоризованого садивного матеріалу та збільшити частку його використання при лісорозведенні.

5. Запровадити технологію польських лісівників по тривалому зберіганню жолудів дуба звичайного посівного призначення.

Ознайомившись з методами досліджень об’єктів Компаніївського лісгоспу, які використані дипломником Є.Слюсаренком, стосовно обсягів робіт з штучного відтворення лісів, вирощування лісового садивного матеріалу та науково-обґрунтованими корективами щодо асортименту та обсягів виробництва лісового садивного матеріалу в розсадниках підприємства, компаніївські лісівники вважають доцільним впровадження у лісокультурне виробництво ДП «Компаніївський лісгосп» рекомендацій цієї освітньо-професійної роботи.

Володимир Вовк,

головний лісничий ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 365 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: