Головна » 2018 » Листопад » 30 » Рубки догляду за лісом
14:41
Рубки догляду за лісом

В умовах Компаніївського лісгоспу проведення рубок догляду спрямоване на створення найбільш стійких для степу насаджень, які краще б виконували свою ґрунтозахисну, водоохоронну, санітарно-гігієнічну і естетичну роль, і, одночасно з цим, такі рубки повинні підвищувати загальну продуктивність і якість вирощених насаджень.

Найстійкішою породою в умовах степу є дуб, який за біологічними особливостями в молодому віці росте повільно, і в культурах створених на зрубах, де є природне поновлення, легко заглушується другорядними породами і може випасти з насадження. Тому від своєчасного і вмілого проведення рубок догляду залежить не тільки якість вирощених деревостанів і їх породний склад, а нерідко і саме їх існування.

Також при проведенні рубок догляду враховується і те, що лісові масиви підприємства використовуються в якості мисливських угідь. Для підвищення їх кормових та захисних властивостей при рубках в хвойних насадженнях залишаються листяні породи, зберігається підріст, підлісок, а також дерева на яких є гнізда птахів.

Порубкові рештки слід збираються в купи (розміром не більше 1,5х1,5 м) і залишаються на межі ділянки та у «вікнах» всередині неї. Вони використовуються для додаткової підгодівлі копитних і зайця-русака, та як укриття для багатьох тварин. В період розмноження основних видів мисливської фауни рубки догляду не проводяться.

Для проведення рубок догляду пропонується комбінований метод, який поєднує в собі принципи низового та верхового. В основу цього методу покладений розподіл дерев за їх лісогосподарськими та біологічними ознаками на три категорії: цільові, корисні та ті, що підлягають вилученню. Під час рубок догляду вирубуються також дерева, що підлягають санітарній рубці. Інтенсивність зрідження деревостанів під час проведення рубок догляду залежить від типу лісу, складу, віку і бонітету насаджень та цілі лісовирощування.

В ДП «Компаніївський лісгосп» більшість рубок догляду запроектовано в рекреаційних лісах. До категорії рекреаційно-оздоровчих лісів (ліси у межах населених пунктів та лісопаркова частина лісів зелених зон) віднесено 656,5 га насаджень.

Основним методом рубок догляду в рекреаційних лісах є поліпшення складу, декоративних якостей насаджень, просторового розміщення дерев і створення відповідних типів ландшафту.

Рубки догляду за лісом проводяться шляхом періодичного вирубування дерев, подальше збереження яких у складі насаджень недоцільне.

Рубки догляду можуть бути таких видів: освітлення, прочищення, проріджування, прохідна рубка.

Рубки освітлення формують деревостани бажаного складу та густоти, забезпечують таку участь головної породи в деревостані, яка відповідає конкретним лісорослинним умовам та призначенню створюваного деревостану.

Рубки прочищення забезпечують склад і рівномірне розміщення дерев головної породи на площі, формують оптимальну структуру майбутнього деревостану, регулюють кількісне співвідношення окремих порід.

Рубки проріджування створюють умови для формування стовбура і крони кращих дерев (головна увага приділяється якості і структурі деревостану, формується другий ярус у складних деревостанах).

Прохідні рубки призначені для збільшення приросту кращих дерев, підвищення товарності деревостанів та скорочення строків вирощування технічно стиглої деревини, поліпшення складу, структури та підвищення стійкості деревостану.

За 10 місяців поточного року в Компаніївському лісгоспі рубки догляду за лісом проведені на загальній площі 192 га, в тому числі: освітлення – 0,7га, проріджування – 14,9 га, прохідні – 157,3 га. Від усіх видок рубок догляду заготовлено 6125 куб. м. деревини, ліквідної деревини – 5462 куб.м.

 

Ольга Артеменко,

Інженер лісового господарства

ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 321 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: