Головна » 2018 » Червень » 18 » Щоб не горіли ліси
13:18
Щоб не горіли ліси

Лісові пожежі та є найбільшим лихом для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями. При цьому збитків зазнають не тільки лісові масиви, рослинність, гинуть також дикі тварини, птахи, комахи.

Щоб знизити ризик їх виникнення, працівники Компаніївського лісгоспу здійснюють цілий ряд комплексних профілактичних заходів. Одні з них спрямовані на недопущення спалахів, а інші – на боротьбу з вогнем і його нерозповсюдження на великі території.

Важливу роль тут відіграють правильно облаштовані мінералізовані смуги. Це штучно створені протипожежні бар’єри, шляхом очищення певної ділянки території, що межує з лісовим масивом, від горючих матеріалів.

Ствоюються мінсмуги шляхом оранки ґрунту.

Так, протягом цьогорічного пожежонебезпечного сезону у лісах зони діяльності ДП «Компаніївський лісгосп», переважно у соснових насадженнях, прокладено 20 кілометрів мінералізованих смуг. Окрім того, поновлено ще 100 кілометрів тих, що були створені у попередні роки.

Догляд за мінералізованими смугами лісівникам доводиться проводити по кілька разів на сезон.

Теоретично мінералізована смуга спрацьовує двома способами. Перший, коли при спалахах зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву. А інший, коли собою створює так би мовити опорну лінію, від якої буде проводитися зустрічний регульований підпал лісового насадження для зустрічного, з пожежою, вогню. В такому випадку,поширюючись назустріч основній пожежі, смуга вогню знищує на своєму шляху всі горючі матеріали. Зустрівшись, полум`я загасає, оскільки більше нема чому горіти…

Щоб не горіли ліси, лісова охорона Компаніївського лісгоспу звертається з проханням до усіх громадян: Будьте пильними, неухильно дотримуйтесь правил пожежної безпеки в лісі, адже охорона його від пожеж – моральний обов’язок кожного громадянина!

 

Прес-служба ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 377 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: