Головна » 2020 » Травень » 25 » Шкідники і хвороби наших лісів
14:45
Шкідники і хвороби наших лісів

Захист лісів від шкідників та хвороб є одним із важливих напрямків лісогосподарської діяльності  ДП «Компаніївський лісгосп».

Захист лісів здійснюється з урахуванням їхніх природних особливостей, цільового призначення та являє собою систему заходів, спрямовану на підвищення стійкості лісів, запобігання збитків від знищення, пошкодження, ослаблення, забруднення лісів, зниження втрат в лісовому господарстві від шкідників і хвороб лісу.

Організація захисту лісу від шкідників наступна. Сигналізація про появу шкідника лісу поступає від працівника лісової охорони в лісгосп головному лісничому. Після одержання термінового донесення про появу шкідника лісу, на місце виїжджає кваліфікована комісія, яка визначає вид шкідника, його стан і площу розселення. Після цього призначаються конкретні міри боротьби.

Два рази в рік фаховою комісією служби лісової охорони проводиться лісопатологічне обстеження насаджень, в результаті якого встановлюються види хвороб та шкідників лісу,та пошкоджені ними площі лісів.

 

За 2019 рік в Компаніївському  лісгоспі проведено лісопатологічне обстеження на площі  161,1 га. На 2020 рік заплановане обстеження на площі  220 га.

На початок нинішнього року зареєстровано пошкодження хвоєгризущим шкідником лісу – рудим сосновим пильщиком на площі 136 га насаджень сосни звичайної в Новгородківському лісництві  60га, Компаніївському лісництві 76 га.

Профілактичні наземні біологічні заходи боротьби зі шкідниками лісу в лісгоспі проводяться шляхом розвішування шпаківень (гнізд) для птахів. З початку року у лісох підприємства розвішено 50 штучних гнізд та розселено мурашників по площі 50 га

Серед хвороб лісу зони діяльності Компаніївського лісгоспу, основними хворобами лісових насаджень є хвороби стовбурів та коренів, загальна площа осередків яких на початок 2020 року склала 2603 га, з яких 220 га потребують заходів боротьби в 2020 році.

Для приведення лісів до належного санітарного стану в пошкоджених насадженнях проводяться заходи з поліпшення санітарного стану лісів, шляхом вирубування пошкодженої деревини. Під час проведення вибіркових санітарних рубок в 2020 році, на площі 200 га, вилучатимуться сухостійні, всихаючи, дуже ослаблені дерева внаслідок пошкодження шкідниками і хворобами. Суцільні санітарні рубки передбачені в поточному році на площі 20га, де інші санітарно-оздоровчі заходи не можуть їх оздоровити.

За п’ять місяців 2020 року в ДП «Компаніївський лісгосп» вибіркові санітарні рубки проведені на площі 20,2 га, суцільні на площі –4,7 га.

Своєчасність заходів з попередження розвитку небезпечних хвороб та масового розмноження шкідників лісу і надалі залишається на особливому контролі в працівників лісової охорони Компаніївського лісового господарства.

Ольга Артеменко,

Інженер лісового господарства

ДП «Компаніївський лісгосп»

 

 

Переглядів: 387 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: