Головна » 2018 » Березень » 19 » У ЄС змінюють політику лісового господарства
21:37
У ЄС змінюють політику лісового господарства

Метою Лісової Стратегії відтепер буде сталий розвиток лісового господарства та біорозмаїття

12 березня Комісія з природних ресурсів Європейського комітету регіонів схвалила проект представника Фінляндії Оссі Мартіканена щодо перегляду Стратегії лісової політики ЄС у середньостроковій перспективі. Проект встановлює пріоритет у екологічній та соціальній орієнтації лісового господарства замість економічного зростання та зайнятості.

Логотип Європейського Комітету регіонів

У Європейському союзі відповідальність за лісову політику несуть держави-члени окремо, але спільні та координовані дії у сільському господарстві, торгівлі, енергетиці та кліматичній політиці впливають на стан та розвиток лісового господарства. Діюча Лісова стратегія була прийнята у 2015 році та мала на меті, у першу чергу, створити колегіальний загальноєвропейський орган у сфері лісництва. Нова ж ініціатива Мартікайнена покликана розробити конкретні директиви та рекомендації місцевій владі щодо екологічного ведення лісового господарства, аби Лісова стратегія перестала бути економічною програмою.

У висновку Комітету регіонів зазначено, що ліси для різних країн та провінцій є важливим елементом економіки, проте вже зараз сектор лісової біоенергетики налічує 4 мільйонів робітників та забезпечує 7% відсотків від загальних показників економічного зростання ЄС. На думку Комітету регіонів ця інноваційна галузь з високою доданою вартістю є запорукою розвитку малонаселених регіонів. Проте повний перехід до таких методів господарювання можливий лише за переходу до повністю екологічних принципів у галузі.

«Місцеві та регіональні органи влади можуть відігравати важливу роль у сприянні використанню підприємствами місцевих лісових ресурсів та переходу до біоекономіки. Наприклад, вибір будівельних матеріалів, виробництво енергії для потреб громад та більш широке використання біопалива в громадському транспорті є корисними інструментами, які можуть сприяти зміцненню економіки та зайнятості “, – зазначив Мартікайнен.

Штаб-квартира Комітету регіонів у Брюсселі

На думку Комісії, перегляд Лісової стратегії має бути узгоджений з переглядом Стратегії ЄС щодо біоекономіки.

«Крім спільної сільськогосподарської політики, важливо також включати інструменти, що підтримують лісовий сектор у сільській місцевості: запобігання вирубці лісів, оновлення та управління лісами, сприяння підприємництву та підготовці кадрів», – підкреслив Мартікайнен.

Члени комісії також вважають що, перегляд Стратегії у середньостроковій перспективі має враховувати, у першу чергу, багатовимірне значення лісів в кліматичній політиці, реалізацію цілей Паризької угоди та зусилля щодо досягнення цілей Сталого Розвитку ООН. Політика ЄС щодо торгівлі та розвитку має сприяти також екологічно та соціально збалансованому використанню лісів у країнах, що розвиваються.

«Досягнувши успішного, довгострокового результату, до 90% лісів Європи можуть бути природними або близькими до природних, тобто такими, що охоплюють широкий спектр видів. Інвестиції в стале лісове господарство продовжуватимуть забезпечувати більш стабільні та більш здорові ліси», – пояснив Мартікайнен.

Але ініціатива не була прийнята одностайно. Представники Болгарії та Румунії віднеслися до такого рішення з обуренням, оскільки вважають, що ці радикальні міри є прийнятними лише для високорозвинених у лісовому господарстві країн.

«Перегляд лісової політики фактично означає вилучення лісу з економічного обігу, оскільки теперішнім пріоритетом є екологія. Для Болгарії ведення екологічного господарства можливе лише за повного залучення лісу у економічні ланцюги у малих містах та селищах», – коментує ініціативу представник Болгарії Георгі Трайков.

Внесення змін до постанови та дискусії щодо окремих положень можливі до початку травня, Болгарія та Румунія вже готують зустрічні пропозиції щодо перегляду Стратегії лісової політики ЄС. Представники цих країн хочуть встановити перехідний строк для регіонів, обсяги лісового господарства яких не дозволяють повністю перейти на рейки суто екологічного господарювання.

Довідка

Європейський комітет регіонів – консультативний орган Європейського союзу, створений в 1994 році, слугує гарантом того, що місцеві та регіональні органи влади беруть безпосередню участь в діяльності інститутів Союзу. Комітет регіонів був створений з метою наблизити Європу до своїх громадян, а також дати можливість висловити свою думку на європейському рівні представникам місцевих і регіональних об’єднань, оскільки вони покликані імплементувати велику частину європейського законодавства. Відповідно до Маастрихтського і Амстердамського договорів, Європейська комісія, а також Рада міністрів зобов’язані консультуватися з Комітетом регіонів з питань, які будуть мати безпосереднє значення для місцевого і регіонального рівнів в певних аспктах: соціальна і економічна згуртованість, охорона здоров’я, освіта і культура, професійна освіта, транспорт. З деяких питань Комітет регіонів виступає з законодавчими ініцативами, а також стежить за дотриманням принципу субсидіарності, записаним в Маастрихтському договорі, згідно з яким, рішення повинні прийматися на рівні, найближчому до громадян.

За посиланням https://www.lisportal.org.ua/93749/

Переглядів: 356 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: