Головна » 2018 » Липень » 18 » Відсутність бюджетного фінансування гальмує роботу лісгоспу
13:58
Відсутність бюджетного фінансування гальмує роботу лісгоспу

Державне підприємство «Компаніївське лісове господарство» вже третій рік переживає фінансовий голод. Призупинивши фінансування лісової галузі, держава поставила південні лісгоспи в такі умови, що ми не живемо, а виживаємо. Відсутність фінансування не дає нам можливості професійно дбати про екологічне благополуччя рідного краю – збільшувати лісистість території, охороняти лісові масиви від пожеж з використанням новітніх технологій, а лісова охорона, навіть для належного наземного патрулювання лісів не забезпечена транспортними засобами.

В першому півріччі 2018року всі лісогосподарські заходи Компаніївський лісгосп виконував в межах фінансових можливостей підприємства.Чистий дохід від реалізації продукції (переважно від рубок пов’язаних з веденням лісового господарства) за звітний період становить 2206 тис. грн. На ведення лісового господарства в першому півріччі 2018 року підприємством спрямовано власні кошти в сумі 3057 тис. гривень.

Створено 32,7 гектарів лісових насаджень, 30,8 з яких – захисні, а 1,9 – лісовідновлення на площах рубок. Догляди за лісовими культурами проведено на площі 139,5 гектарів, доповнення лісових насаджень попередніх років створення – на площі 15,3 гектари. Створено 3,0 га плантацій новорічних ялинок. Лісгосп провів ряд комплексних профілактичних та попереджувальних заходів з охорони лісів від пожеж. Нині працівники лісової охорони ведуть цілодобове патрулювання лісових масивів. Так, нам вдалося з початку року уникнути лісових пожеж в лісових масивах зони діяльності підприємства.

З початку року державна лісова охорона виявила 3 випадків незаконних рубок загальною масою 12,8 кубм.. Сума заподіяної шкоди склала близько 129,3 тис. гривень, з яких відшкодовано 0,5 тис. гривень. Невстановленими лісопорушниками скоєно 2 випадків незаконних рубок масою 12,6 куб. м. Сума заподіяної шкоди понад 128,9 тис. гривень, 2 справ передано до слідчих органів для встановлення осіб лісопорушників та стягнення збитків.

За перше півріччя за свою економічну діяльність державне підприємство «Компаніївське лісове господарство», не отримавши від держави жодної копійки на ведення лісового господарства, у державну скарбницю внесло 700 тис. гривень, з них 319 тис.грн. – податки до місцевих бюджетів. Крім того, сплачено ще єдиний соціальний внесок у сумі 312 тис.гривень.

В першому півріччі лісгоспу надала фінансову підтримку місцева влада. В рамках регіональної екологічної програми «Ліси Кіровоградщини» підприємство отримало 286 тис. грн. на створення захисних лісових насаджень на площі 27.2 га.

Допомогали виживати нам і ресурсні лісгоспи Кіровоградщини. Від них Компаніївський лісгосп отримав безповоротну допомогу: паливно-мастильні матеріали на суму 212 тис.грн., матеріали для ремонту контори на суму 137 тис. грн., автомобіль ВАЗ 21014 ( 36 тис. грн.)

В умовах відсутності державного фінансування лісгосп функціонує завдячуючи і самовідданій праці людей. В колективі лісгоспу сьогодні працює 57 осіб, кожному з них треба годувати сім’ї, навчати і лікувати дітей, що вже говорити про відпочинок і оздоровлення? Середня заробітна плата за звітний період склала 4676 грн., що в рази менше від рівня зарплати колег інших лісових господарств області.

Щодня, йдучи на роботу, кожний з нас мріє про той час, коли ситуація в лісовому господарстві південного регіону зміниться на краще, коли праця лісівників півдня буде потрібною і гідно оціненою державою.

Ірина Артем’єва,

головний бухгалтер-голова профкому

ДП «Компаніївський лісгосп»

 

 

Переглядів: 350 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: