Головна » 2018 » Березень » 15 » Залишимо Землі її квіти-первоцвіти!
15:14
Залишимо Землі її квіти-первоцвіти!

Щойно пригріє перше весняне сонце, і у наших лісах з'являються перші вісники весни – чарівні первоцвіти. Підсніжники, проліски, ряст, первоцвіт дрібний, шафран (крокус), цибуля ведмежа (черемша), конвалія, вовчі ягоди – це неповний перелік первоцвітів, що можна зустріти у лісах Кіровоградщини. Ці квіти розпускаються ранньою весною до появи листків на деревах. Вони прагнуть дотягнутися до теплих сонячних променів. Їм не страшні ані сніг, ані злі морози – до примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог, від якого важко врятуватися – це ми з вами.

Первоцвіти – посмішки весни, прикраси наших лісів – безцінний дар природи. Нині деякі види з них належать до категорії рідкісних і зникаючих рослин і занесені до Червоної книги України.

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Рослини, які так нелегко виборювали право радувати людей свіжістю весняного оновлення, саме з вини людей зазнають бездушного винищення.

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. Основна функція квітки – це утворення насіння. Відсутність насіннєвого розмноження – це шлях до виродження популяцій. За звичай, до букетів потрапляють завжди найкращі, найздоровіші квіти. Залишені ж суцвіття формують слабке насіння – дрібне, деформоване, нестійке до хвороб і шкідників. При зриванні квітів, частіше за все цибулина та коріння ушкоджуються, з’являється можливість проникнення бактерій та інших мікроорганізмів в утворену рану. Основна функція листків – це фотосинтез, тобто створення поживних речовин, які відкладаються в бульбі, цибулині. Тому, зриваючи листки, ми не даємо можливості бульбі чи цибулині набратися сил і прорости наступного року.

Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти – зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок, котрі захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворіти й всихати. Цей ланцюжок не важко продовжити й до самої людини, яка, образно кажучи, рубає гілку, на якій сидить…

Лісова охорона Компаніївського лісгоспу звертається до усіх громадян із проханням відмовитись від збирання та придбання рослин – первоцвітів. Адже, навіть придбавши первоцвіт, ми автоматично стаємо спільником недобросовісних осіб, які протиправно його реалізовують.

Закликаємо усіх дорослих мешканців нашого краю навчати дітей відчувати та оберігати цю надзвичайну красу рідного краю, розвивати у них почуття дбайливого господаря своєї землі, прищеплювати їм елементарні правила екологічної культури.

Настійливо радимо усім – із лісу краще принести гарний настрій, спогади про тишу та аромат весняного повітря, напоєного чарівними весняними квітами. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс. Польові та лісові рослини найкрасивіші там, де вони виросли, то ж залишимо Землі її квіти!

Володимир Вовк,

головний лісничий

ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 791 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: