Головна » 2018 » Серпень » 9 » Жуки на варті лісу.
11:28
Жуки на варті лісу.

На Сумщині випустили жуків, які мають боротися зі шкідниками.

Понад триста тисяч гектарів лісу в Україні уражені жуком-короїдом. Про це повідомила директорка держпідприємства “Харківлісозахист” Катерина Давиденко. Там працює єдина в Україні лабораторія, де вирощують мурахожуків. Це – хижі комахи, які їдять короїдів. З Харківщині мурахожуків, у спеціальних контейнерах привозять до Сумщини. Під Охтиркою триває експеримент із розведення жуків, які мають побороти короїдів. У цьому районі ситуація некритична, запевняє головний лісничий, але саме тут вирішили впровадити експеримент. Якщо усе вийде, поширити на всю Україну.

Говорить головний лісничий Держпідприємства «Охтирське лісове господарство» Олександр Бугай:

«Нами закладено 4 проби по 20 гектар, загальною площею 80 гектар, там помічені дерева і протягом року ми будемо проводити обстеження, нагляд за ними і дивитися динаміку розвитку того мурахожука, якого ми вже підселили 18 числа минулого місяця».

Технологія закордонна, але жуки наші. Тому шкоду для вітчизняної екосистеми не несуть, говорить головний лісопатолог Держпідприємства «Харківлісозахист» Денис Батуркін:

«Ця лабораторія стала працювати завдяки співпраці нашої країни з Турецькою Республікою, яка надала нам лабораторне обладнання та поділилась технологією вирощування цієї хижої комахи. Був проведений випуск личинок в районі 2000 штук».

Перший дорослий мурахожук, якого випускає пан Денис на вільні хліби, спочатку не хоче залишати руку свого наукового куратора, а потім зникає під корою, ховаючись від простої мурахи. За два місяці партію таких дорослих жуків мають випустити під Охтиркою для продовження дослідження.

Причина спалаху жука верхівкового короїда, який шириться Європою, достеменно не відома, повідомили нам в Охтирському лісгоспі. Є декілька версій: потепління клімату, що послаблює сосни і сприяє розмноженню короїда, та людська діяльність – знищення диких багатоярусних лісів і поширення лісів штучних одноярусних, монокультурних, що сприяє поширенню шкідників та епідемій.

За посиланням: http://tv.sumy.ua/na-sumshhyni-vypustyly-zhukiv-yaki-mayut-borotysya-zi-shkidnykamy/

Переглядів: 409 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: