Головна » 2018 » Жовтень » 4 » Звернення до Міністерства фінансів України і відповідь на нього
10:45
Звернення до Міністерства фінансів України і відповідь на нього
В.о. Міністра фінансів України
Маркаровій О.С.
31 серпня 2018 року  № 02/63
Про збільшення фінансування 
лісогосподарських заходів
Шановна Оксано Сергіївно!
Три роки поспіль, лісогосподарські заходи, які проводяться в лісових насадженнях, позбавлені державної підтримки. Найбільше потерпають від цього  підприємства південного та східного регіонів країни.
Через відсутність фінансування, з підприємств лісового господарства Півдня та Сходу масово звільнилися висококваліфіковані працівники державної лісової охорони, яких ніким замінити, а приходять на їх місце, в більшості випадків, працівники без відповідної кваліфікації та належного досвіду роботи, та й ті довго не затримуються, так як заробітна плата виплачується не регулярно і, за часту, нарівні менше мінімальної заробітної плати, встановленої в країні. Окрім того, працюють вони  за режимом скороченого робочого часу. Керівники підприємств змушені відправляти працівників у відпустки без збереження заробітної плати і часто тривалістю більше 15-ти  календарних днів на рік, що є грубим порушення законодавства.
Підприємства степової та значної частини більшість  лісостепової зони, (понад 70 одиниць), без бюджетної підтримки не обійдуться. Ліси цих регіонів на 90 % мають штучне походження і виконують суто екологічні та захисні функції, створення та збереження їх - дуже нелегка справа. Головне користування в таких насадженнях  не проводиться. У свій час ці підприємства створювалися з метою захисту територій від ерозійних процесів,  зменшення негативного впливу суховіїв і пилових бур, припинення видування легких піщаних ґрунтів, вимивання  зливовими водами цінних чорноземів та інші.
Через складні кліматичні умови цих регіонів України, лісові насадження мають надзвичайно високий рівень пожежної небезпеки і вимагають постійної кропіткої роботи з охорони лісів від пожеж, виконання попереджувальних та винищувальних заходів боротьби з шкідниками та хворобами лісу. Крім того, в умовах суцільного зубожіння сільського населення країни різко збільшується необхідність охорони лісових масивів від несанкціонованих рубок. За браком коштів підприємства не в змозі забезпечити належну охорону лісових масивів від усіх бід, оскільки у них практично відсутня кваліфікована державна лісова охорона.
Протягом останніх років лісогосподарські підприємства створюють від 1,2 до 2 тисяч нових лісів, тоді як з перспективними планами до 2020 року передбачалося створювати до 30 тис. нових лісів з метою збільшення лісистості цих територій.
Граничним обсягом фінансування, доведеним Держлісагентству на 2019 рік за бюджетною програмою КПКВК 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» передбачені кошти у сумі 145 млн. 481,3 тис. грн. Доведені обсяги фінансування не в повному обсязі задовольняють потребу навіть на здійснення заходів по забезпеченню діяльності бюджетних установ та установ природно-заповідного фонду, що належать до сфери управління Держлісагентства. Тобто, на 2019 рік, як і в попередні 3 роки, взагалі не заплановані кошти на виконання заходів з ведення лісового і мисливського господарства та охорону і захист лісів від шкідників лісу, крадіїв, на попереджувальні заходи у збереженні лісу від пожеж.
Заборгованість із виплати заробітної плати станом на 1 липня ц.р. становить більше 1,5 млн.грн.
І це все, незважаючи на численні звернення Держлісагенства, Профспілки, працівників лісового господарства України, всеукраїнської громадської організації Товариство лісівників України, трудових колективів підприємств, організацій і установ лісової галузі, місцевих органів влади, тощо.
Станом на 31 серпня ц.р. в насадженнях виникало  близько тисячі пожеж на площі понад 1,1 тисяч гектарів, переважно у Херсонській, Луганській, Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській та Запорізькій областях.
Таке становище в умовах змін клімату призведе до незворотних руйнівних процесів в екології довкілля, знищенню українських чорноземів, величезних фінансових втрат у майбутньому.
Крім того, внаслідок бойових дій на Сході країни значні площі лісових насаджень Донецької та Луганської областей знищені пожежами та несанкціонованими рубками, і вимагають повного відновлення. Ці роботи уже розпочаті у 2015 році. Створені молоді насадження без періодичних доглядів (до 10 у вегетаційний період)  загинуть. Люди, які, ризикуючи своїм життям, створювали лісові насадження, залишилися без заробітної плати, а швидше за все, - і без роботи.
Для здійснення лісогосподарських заходів у повному обсязі, як цього вимагає час, необхідно передбачити на 2019 рік у Державному бюджеті додаткові кошти в обсязі не менше 731,6 млн. грн., які будуть направлені на: забезпечення лісовпорядкування, наземної охорони лісів від пожеж, боротьбу зі шкідниками та хворобами лісу, відтворення лісів, забезпечення функціонування державної лісової охорони, створення захисних лісових насаджень та інші лісогосподарські заходи.
Акцентуємо, що лісогосподарські підприємства тільки у 2017 році перерахували платежів та зборів до бюджетів усіх рівнів більше 5 млрд. грн., в тому числі до Державного бюджету більше 2,5 млрд.грн.
Залишення без фінансової підтримки держави охорони і захисту лісів степової та лісостепової природної зони загрожує Україні значними втратами врожаїв сільгоспкультур, непередбачуваними екологічними та техногенними катастрофами. Знищити ліс можна за рік. Ростити ж його треба не менше 80 років кропіткою працею декількох поколінь.
Враховуючи вищезазначене, переконливо просимо Вас, шановна Оксано Сергіївно, при формуванні пропозицій Державного бюджету - 2019, для подання на розгляд Уряду, врахувати додаткову потребу Державного агентства лісових ресурсів України у  сумі 731,6 млн. гривень за програмою 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді». Це мінімальна потреба для збереження лісів Півдня та Сходу.

 

З повагою,
за дорученням Президії ЦК Профспілки,
голова Профспілки                                                                                                                                    С.Й.Кривов’язий
 
Файл для перегляду:
Звернення_до_Мiнфiну.PDF252 K
Вiдповiд__Мiнфiна_на_звернення_Профспiлки.PDF102 K
Переглядів: 334 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: