Головна » 2014 » Березень » 14 » 70 років з дня визволення Компаніївщини від фашистських загарбників
16:50
70 років з дня визволення Компаніївщини від фашистських загарбників


З часу закінчення Великої Вітчизняної війни минуло сім десятиліть.

 Але ця масштабна трагедія назавжди залишиться болісною раною в історії нашої держави. Скалічені людські долі, зруйновані родинні гнізда, смерть, страх, ненависть були постійними супутниками тієї жорстокої війни, жертв якої - мільйони.

 Під час німецької окупації (5 серпня 1941 року - 15 березня 1944 року) Компаніївський район був у складі Кіровоградського округу (гебіту), який входив до Миколаївського генерального округу (генералбезірку), підпорядкованого Райхскомісаріату України.

У концентраційному таборі в селі Тернова Балка (7 км від Компаніївки) було страчено понад 800 чоловік. На каторжні роботи до Німеччини фашисти відправили 1400 юнаків та дівчат. А всього на фронтах і в концтаборах загинули понад 3 000 жителів району.


15 березня 1944 року 81-ша гвардійська Червонопрапорна стрілецька дивізія II Українського фронту визволила Компаніївщину від гітлерівців. Її відбудова вимагала чималих зусиль. Окупанти зруйнували паперову фабрику, майстерню, гаражі й нафтосховища машинно-тракторних станцій.

З метою вшанування світлої пам’яті загиблих співвітчизників та на честь тих, хто виніс увесь тягар війни на своїх плечах і вижив. Трудовий колектив Компаніївського лісгоспу взяв участь у мітингу-реквіємі , який відбувся на площі селища, та покладанні квітів до братської могили.

 

Майстер лісу Балабушка Н.В.

 

 

Переглядів: 540 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: