Головна » 2019 » Червень » 25 » А липи цвітуть духмяні-духмяні
09:24
А липи цвітуть духмяні-духмяні

Наші пращури вважали липу священним деревом і ототожнювали з богинею любові та краси Ладою. Жодне свято не обходилося без обрядових сцен біля лип. Під липами водили хороводи, які неодмінно присвячувалися липовому цвіту, липовому аромату і липовому меду. Тож липовий сезон у розпалі, запасіться вдосталь пахучим та цілющим цвітом.

У квітах липи міститься багато корисних речовин, які роблять липові ліки унікальними. Це й фітогормони, за складом дуже близькі до жіночих статевих гормонів, і глікозид таліцин, який справляє потогінний і жарознижувальний ефект. Також у квітках липи містяться глікозиди, що володіють бактерицидною активністю, флавоноїди, які допомагають зняти запалення, вітамін С — зміцнює імунітет і судини, каротин — корисний для зору.

Липа має потогінну, спазмолітичну та сечогінну дію, вона помічна за підвищеної температури, захворювань дихальних шляхів, грипу, бронхіту, бронхіальної астми, нервових збуджень, мігрені; в разі запаморочень, захворювань нирок і сечового міхура, кольок, проносів, склерозу, цукрового діабету,ревматизму.

Зовнішньо відвари суцвіть застосовують для полоскання рота і горла за стоматитів, ангін та гінгівіту, а також для лікувальних ванн у разі невралгії, подагри, суглобового ревматизму. Липовий цвіт (можна з листочками) збирають, коли більшість квітів уже розпустилися, в суху погоду. Зібраний цвіт кладуть тонким шаром на папір у затіненому місці, в добре провітрюваному приміщенні. Зберігають у паперовій чи дерев’яній тарі протягом 2—3 років.

Громадська ініціатива "Друзі лісу Львівщина"

Переглядів: 411 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: