Головна » 2015 » Серпень » 7 » Африканська чума свиней
13:16
Африканська чума свиней

Африканська чума свиней (АЧС) - особливо небезпечна, гострозаразна, вірусна хвороба диких і домашніх свиней всіх порід та віку в будь-яку пору року. Небезпеки для життя і здоров'я людей не становить!

Вірус АЧС дуже стійкий в продуктах, воді і зовнішньому середовищі зберігається місяцями, заморожування і висушування на нього не діють, тільки нагрівання до високих температур вбиває його.

Хвороба високолетальна, поширюється дуже швидко і завдає величезних матеріальних збитків. Гинуть до 100% захворілих свиней. Лікування та вакцини не існує.

Свині заражаються при контакті з хворими та перехворілими через корми (особливо харчові відходи), воду, предмети догляду, транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин, через трупи загиблих та продукти забою інфікованих свиней.

  Хворобу переносять домашні і дикі тварини, птахи, гризуни та комахи.

 При встановленні діагнозу: «африканська чума свиней» на неблагополучний пункт (мисливське угіддя, господарство, населений пункт) накладається карантин. Жорсткий карантин - єдина міра боротьби із захворюванням. Всіх свиней у вогнищі та в радіусі 10-15 км від нього вбивають, туші спалюють.

     Як запобігти заносу та розповсюдження АЧС серед диких кабанів?

На територію мисливських угідь завозити диких кабанів з місцевості благополучної щодо інфекційних хвороб, в т.ч із АЧС за дозволом державної ветеринарної медицини районів, області.

Завезених диких тварин в мисливські угіддя піддавати обов’язковому профілактичному карантину в окремому воль’ері протягом 30 діб.

Під час обходу мисливських угідь, проведення полювання, звертати увагу на незвичайну поведінку диких кабанів, наявності їх трупів і у випадку їх виявлення негайно повідомити районні служби ветеринарної медицини для оперативного виключення захворювання, загибелі тварин на інфекційні хвороби, в т.ч. АЧС та КЧС. Перед початком мисливського сезону на копитних обов’язково проводити діагностичний відстріл диких кабанів з метою моніторингу на наявність збудника АЧС, КЧС в організмі тварин.

Окрім відстрілу ,єгерські служби щоденно обстежують мисливські угіддя на предмет виявлення хворих чи загиблих диких тварин, проводять роз’яснювальну роботу серед мисливців про важливість відмови від використання на полюванні мисливських собак. Про всі випадки захворювання і раптовоії загибелі свиней негайно повідомляйте в управління ветеринарної медицини району.

Пам'ятайте, за дії (бездіяльності), які потягли за собою виникнення вогнищ АЧС та її поширення передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність!

Балабушка Н.В.

Переглядів: 490 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: