Головна » 2019 » Лютий » 25 » Біологічна пожежа – це не вигадка лісівників, – Володимир Бондар
10:06
Біологічна пожежа – це не вигадка лісівників, – Володимир Бондар

Про це заявив заступник Голови Держлісагентства України Володимир Бондар, під час прес-конференції в інформагенції Укрінформ щодо підсумків роботи лісової галузі за минулий рік, що відбулася сьогодні, пише Ресурс.

Щодо проблеми всихання лісів, Володимир Бондар наголосив, що біологічна пожежа – це не вигадка лісівників, а проблема, яка набирає загрозливих масштабів у всьому світі. У зв’язку з цією ситуацією, науковці Академії двох країн — України та Білорусі планують зібрати цього року міжнародну науково-практичну конференцію в Україні , щоб обговорити шляхи подолання цієї проблеми.

За словами Володимира Бондаря, кліматичні зміни в світі, безумовно, мають вплив й на темпи всихання українських лісів.

“Проблема всихання виходить за межі традиційного для неї ареалу, ми маємо проблеми і по ялинниках у Карпатах, і по соснових насадженнях — у Поліській зоні, у дубових — в інших зонах, там, де вони розповсюджені. На жаль, проблема не вибирає ні регіон, ні інші якійсь ознаки. Вона є, вона характерна для всіх регонів, і з нею, відповідним чином, треба боротися”,— сказав Володимир Бондар.

http://dklg.kmu.gov.ua/forest/img/publishing/?id=198516

 

Він також повідомив, що, незважаючи на всі зусилля лісівників, станом на 1 січня 2019 року загальна площа всихання становить майже 440 тис. га., з них сосни – 240 тис.га, ялини європейської – 26 ти. га, дуба звичайного -107 тис. га, інших насаджень – 64 тис.га.

Щороку лісівники шукають різні підходи до вирішення цієї проблеми, яка набирає обертів. Фахівці кажуть, що санітарні рубки — один з найдієвіших засобів, його використовують у більшості країн, де зіштовхнулися із проблемою короїда, який, в подальшому, провокує інші хвороби дерев та їхню загибель.

Також лісівники вдаються й до біологічних способів захисту. Так, минулого року, за досвідом турецьких спеціалістів, було відкрито лабораторію у Харкові. В ній експерементально вирощують мурахожука, який здатен знищувати короїда.

В публічному звіті Держлісагентства України щодо діяльності за минулий рік Володимир Бондар окреслив основні завдання лісівників, проблеми та досягнення галузі: обсяги лісовідтворення і вирощування лісів в країні, природоохоронні заходи, проблеми з всиханням та методи боротьби з шкідниками, обсяги незаконних рубок, заготівля деревини та інші результати лісогосподарської діяльності.

 

Джерело:

https://resource.com.ua/biologichna-pozhezha-tse-ne-vygadka-lisivnykiv-volodymyr-bondar/?fbclid=IwAR0S39s-PLv0BmMdBWipMO-AOBb6FziqPz3q-Scn07USZdKzn

Переглядів: 373 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: