Головна » 2021 » Березень » 29 » Екскурсія до весняного лісу
11:29
Екскурсія до весняного лісу

 

Радіючи теплій погоді, юні природолюби Компаніївщини – вихованці шкільного лісництва «Зелена Планета» та екологічного гуртка, що діє при КЗ «Компаніївське НВО» здійснили екскурсію до лісу. Провели фенологічні спостереження за розвитком рослин, помилувалися першими весняними квітами.

Після сходу снігового покриву на галявинах і узліссях з’являються первоцвіти, сповіщаючи про прихід весни. Мабуть, ніякі рослини не викликають стільки емоцій, як перші весняні квіти. У багатьох країнах саме підсніжник білосніжний (звичайний) і білоцвіт весняний називають ключами від весни. Рясно зацвіли підсніжники, проліска дволиста та підбіл (мати й мачуха); розпочала квітнути пшінка весняна, шафран та ось-ось зацвіте фіалка запашна.

Сумно, що ці рідкісні рослини у нас ще використовують як засіб заробітку, хоча зривати та продавати ці рослини заборонено, бо їх занесено до Червоної книги України. Більше того, за знищення або незаконне вилучення первоцвітів з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, рослини нівечаться повністю.

Червонокнижні види рослин такі, як білоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, шафран Гейфелів, рябчик шаховий тощо не тільки несуть естетичну насолоду, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням мешканців лісу, лікують їх і нас.

 

 

Вкотре юні природолюби Компаніївщини закликають берегти первоцвіти:

НЕ РВІТЬ!  НЕ КОПАЙТЕ!  НЕ КУПУЙТЕ!  НЕ ДАРУЙТЕ!

Бережіть природу, насолоджуйтесь красою квітів у лісі!

 

Світлана Полтавець,

 керівник шкільного лісництва «Зелена Планета»

Переглядів: 163 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: