Головна » 2019 » Вересень » 26 » ЯК ОРІЄНТУВАТИСЯ ПО КВАРТАЛЬНИХ СТОВПАХ
09:11
ЯК ОРІЄНТУВАТИСЯ ПО КВАРТАЛЬНИХ СТОВПАХ

Якщо ви заблукали в лісі і не уявляєте в якому напрямку рухатися, то насамперед потрібно спробувати визначити хоча б сторони світу. Так, у вас з собою повинен бути компас, так, є навігатори, телефони та інші пристрої. Але може так вийти, що нічого цього у вас немає. У цій ситуації визначити де північ і південь можна по квартальних стовпах, які є практично у всіх лісах.

Квартальний стовп — це дерев'яний стовпчик близько 20 см в діаметрі. Його верхня частина стесана у вигляді чотиригранної піраміди, а на бічних сторонах є плоскі затеси, на які нанесені фарбою номери лісових кварталів. Такі стовпи встановлюються на перетині лісових просік і служать для розмітки лісового господарства.

Зазвичай просіки в лісі розташовані відповідно напрямками північ-південь і захід-схід. Вам потрібно дійти по просіці до перетину її з іншою просікою і знайти квартальний стовп. Затеси з номерами на квартальному стовпі звернені в бік відповідних кварталів. А межі між цими затесами спрямовані вздовж просік та розділяють лісові квартали. Якщо просіка йде в напрямку північ-південь, то межа між двома меншими номерами буде вказувати на північ, а грань між двома великими номерами — на південь. Якщо дивитися вздовж просіки на північ, то справа буде схід, а зліва захід. Таким чином, можна приблизно визначити напрям.

Увага! Лісові просіки і квартали не завжди відповідають напрямку на сторони світу. Зустрічаються просіки з напрямками північний захід на південний схід і північний схід на південний захід. А іноді буває напрямок просіки просто на якийсь кут відхилено від напрямку на північ. Відповідно просіці буде орієнтований і квартальний стовп.

Джерело

https://www.facebook.com/profile.php?id=100003630105017&__tn__=%2CdlC-R-R&eid=ARBQAyC64HLmKEprgvk1eMtZgq5N1NZMRFI0sdlbnL6u3TAl65Dfq2oChsIV8sJdI3YQegukvTS5YxEB&hc_ref=ARS1qg9rYj6B5WjESwoVpKfDPF4r4arVYGwpVyuyDmFjK_7N3vU8K-CVF2pWy6Nxxr4

Переглядів: 1502 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: