Головна » 2019 » Березень » 6 » Як захистити ліс від незаконних вирубок: розповідає експерт
12:34
Як захистити ліс від незаконних вирубок: розповідає експерт

Про нагальну проблему незаконних вирубок лісів говоримо в ефірі Радіо Культура в програмі Еко-life з головою Всеукраїнської громадської організації “Товариство лісівників України” Юрієм Марчуком.

Ведуча Мая Манько

“Лісові масиви в Україні в основному штучні, а не природні. Природних лісів в Україні мало. Більшість з них знаходиться в парках та заповідниках. Ліс, який росте в Україні є відновлюваним біологічним ресурсом. Після певного часу він підлягає рубці. Розмір цієї рубки затверджує Міністерство екології. Це рубки офіційні. А тепер є поняття неофіційної рубки. Це коли не в тому місці та без відповідних документів зрубана деревини, яка незаконно використовується”, — розповідає Марчук.

При цьому він переконаний, що перевірити ринок нелегальної деревини легко, але питання, чи є бажання.

За словами Марчука, у разі перекриття ринку нелегальної продукції з точки зору її закупівлі, проблем з нелегальною рубкою в лісі не буде.

“Нелегальна вирубка лісів — це рівень соціального статусу населення. Чим бідніше населення, тим більше воно хоче взяти від державної власності, бо воно не має грошей, щоб офіційно це купити. З підняттям ціни на газ, зокрема, може спостерігатись масштабна вирубка незакріплених лісових масивів”, — розповідає експерт.

Він заявляє, що частина ринку працює без податкової бази.

“На фоні цього працюють нелегальні пилорами, які ніхто не перевіряє. І саме через частку продукції, яка ними виготовляється з нелегальної деревини, ми можемо втратити великий ринок. Немає великої ефективності від великих штрафних санкцій. Є ефективність від відповідальності громад за те, що в них робиться на їх території”, — розповідає Марчук.

Він переконаний, що, об’єднавшись, міські громади можуть вирішити багато спільних проблем і навіть захистити ліс від браконьєрів.

Експерти стверджують: через масштабну вирубку лісистість України зменшилась з 16% до 11%. Протягом десятиліть щодня вирубували сотні тисяч дерев, а за Україною закріпився статус найбільшого експортера необробленої деревини в Європі.

 

Детальніше слухайте тут ( http://schedule.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html?periodItemID=2176381)

nrcu.gov.ua,

 

Переглядів: 829 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: