Головна » 2020 » Травень » 14 » Хто і що зникає разом з лісами
16:28
Хто і що зникає разом з лісами

Кожен п'ятий вид тварин і кожен восьмий вид рослин, які є в Червоній книзі України, зникають через вирубку лісу. Найсуттєвіші зміни стаються, коли вирубують ліс і змінюють цільове призначення цієї землі. 

Наприклад, вирубали ліс і зробили поле або побудували котеджне містечко – це тотальна зміна, зникають повністю всі види лісових тварин і рослин.

Якщо йде суцільна вирубка для заготівлі деревини, зникають усі види, пов’язані зі старим лісом, змінюється набір видів рослин і тварин. Тобто на свіжій вирубці ми побачимо багато злакових рослин, з'являться лісові жайворонки, вівсянки, а потім, коли ліс стає старішим, поступово з'являються види, характерні для наступних вікових стадій. І чим старіший ліс, тим більше різноманіття тварин і рослин. 

Найрідкіснішими й найвразливішими є саме ті види, що пов'язані зі старими лісовими масивами і значною кількістю мертвої деревини. Мертва деревина – один з ключових індикаторів стану здорового лісу. Тобто цілком нормально, що в природному лісі багато сухих, опалих, гниючих дерев або окремих гілок. 

 

Село Колочава у Міжгірському районі Закарпатської області, розташоване на території Національного природного парку "Синевир"ФОТО: ЕЛЬДАР САРАХМАН

У лісах, де господарює людина, всихаючі, сухі дерева підлягають видаленню в першу чергу, згідно з так званими санітарними правилами, що позбавляє цілу низку рослин, тварин, грибів, лишайників їхніх домівок. 

У нас до десятка видів дятлів, і є такі, що тісно пов'язані з мертвою деревиною. Вони роблять дупла виключно в мертвих деревах і шукають поживу на сухих або майже на сухих деревах. Якщо ми маємо хороший ліс, але там недостатньо всихаючих великих дерев, то дятлів там просто не буде. 

 

Керівник практики "Ліси" WWF Україна Андрій Плига.

Зоолог, екс-координатор волонтерів фонду

https://www.pravda.com.ua/rus/articles/2020/05/7/7250719/

 

 

 

Переглядів: 264 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: