Головна » 2013 » Травень » 7 » «Ліс - наше багатство. Бережіть ліс від пожежі!»
15:59
«Ліс - наше багатство. Бережіть ліс від пожежі!»


«Ліс - наше багатство. Бережіть ліс від пожежі!» - це гасло відоме всім з дитинства. Але, проте, рік у рік із початком теплих сонячних днів на території України спалахують лісові пожежі. У працівників ДСНС і лісової охорони в такий період особливо напружений час. На території Компаніївського району  лісовою рослинністю вкрито 1140 гектарів з них шпилькових 140 га і саме на цих територіях існує небезпека виникнення пожеж.

 Немає кращого за ліс місця для відпочинку з його красою та величчю. Але жителі нашої області часто не усвідомлюють значення лісів для здоров'я. Щорічно в Україні спостерігається збільшення кількості лісових пожеж у період свят і вихідних днів, коли велика кількість громадян відправляється в ліс на відпочинок. Нерідко народні гуляння в лісі закінчуються лихом для природи.

 Причинами виникнення пожеж у лісі, у більшості випадків, є байдужість і безтурботне ставлення людини до природи: не загашені під час пікніків багаття, кинуті в підсохлу траву не загашені недопалки, а також дитячі пустощі з вогнем.

  Пожежа здатна перетворити мальовничі місця відпочинку в попелища з обвуглілими стовбурами. Те, що створювалося природою протягом багатьох років, може миттєво загинути від вогню. В Україні щорічно виникає близько 4000 лісових пожеж на площі понад 3000 га.

 Для того щоб попередити пожежу в лісі, необхідно дотримуватися вимог пожежної безпеки, та завжди пам’ятати про кілька найголовніших правил:

 - вогнища можна розпалювати тільки в тих місцях, де немає хвойного молодняку чи чогось іншого, що може загорітися, а в пожежонебезпечний період заборонено розпалювати багаття будь-де;

- якщо ви розводите вогнище, то місце, де воно буде, необхідно навколо обкопати, а коли ви вже збираєтесь піти, вогонь необхідно старанно загасити за допомогою землі, піску, або води;

- потрібно слідкувати, щоб не було розлітання іскор від вогнища;

- забороняється кидати не загашеними недопалки чи сірники, це може призвести до жахливих наслідків;

- забороняється залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я та інше сміття;

- під час полювання забороняється користуватися пижами із легкозаймистих матеріалів;

- також в пожежонебезпечний період заборонено в’їжджати на територію лісового фонду будь-якими транспортними засобами.

 За порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність.

Інженер з лісових культур                                   С.В.Леонтьєв

Переглядів: 674 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: