Головна » 2021 » Червень » 2 » Лісівник – професія покликана серцем
13:24
Лісівник – професія покликана серцем

Переможницею першого етапу конкурсу творів на тему  «Лісівник – господар в лісі», оголошеного ДП «Компаніївський лісгосп» стала Уляна Балабушка – вихованка шкільного лісництва «Зелена планета», що діє при КЗ «Компаніївське НВО». У творчій роботі Уляни висвітлені  не просто теоретичні знання вихованки шкільного лісництва про те, чим займаються працівники лісу, а розповідь 14-річної дівчинки, яка виховується в родині лісівників і розуміє, що професію лісівника її батьки і дідусь  обирали за покликом серця. Про те, що працівників лісу об’єднує  одна важлива справа  - дбати про ліс і примножувати його – Уляна переконується щоденно.

Пропонуємо відвідувачам сайту Компаніївського лісгоспу ознайомитись із розумінням лісівничої професії  юною лісівничкою Компаніївщини – Уляною Балабушкою.

Ольга Артеменко,

т.в.о. головного лісничого ДП «Компаніївський лісгосп»

 

Лісівник – професія покликана серцем

Лісівник – це професія мого дідуся, який понад сорок років працював у лісовому господарстві  та професія моїх мами і тата. Професія, яка є часткою нашого родинного життя.

З раннього віку я бачила як батьки та дідусь  піклуються про ліс та його мешканців, саджають ліс, дбають про кожне посаджене деревце.

В дитинстві я гралася пахучими шишками ялини, принесеними дідусем з лісу,

рахувала гладенькі жолуді, смакувала жменькою лісової суниці із дідусевої долоні. А які ж смачнючі ягоди «від зайчика» та грибочки  « від білочки», якими пригощав тато хитро посміхаючись.

Коли інші діти мріють про домашніх тварин, то в мене  з сестрою завжди був повен двір. То зайченя, знайдене татом на лісовій стежині з перебитою лапкою, то пара лисенят, яких мама дбайливо вигодовували, то лебідь який відлетів у теплі краї і примерз до криги, поки тато не приніс додому. Тварин доглядали та відпускали на волю.

В засніжені зими  тато до світанку збирався до лісу, щоб понести сіно, зелених засушених віників, свіжих овочів для тварин. Розносив їх по підгодовуючих майданчиках, насипав щедро зерно і в годівниці, адже зима тяжке випробування для зимуючих птахів та  тварин лісу.

Взимку ми всі майструємо шпаківні, дуплянки, синичники, гніздівлі для водоплавуючих птахів. Щоб ранньою весною птахи гніздувалися у наших лісах та допомогали  у боротьбі із шкідниками лісу.

Багато людей думає, що праця лісівника легка та приваблива, гуляє собі по лісі та насолоджується співом птахів і краєвидами.

Насправді ж , він –  непересічна особистість з багатогранним світоглядом і щирою душею. Людина, котра не просто обороняє ліс. А й ретельно примножує його багатство. По-батьківські піклуючись про кожного його мешканця.

Лісівники – люди особливі, щирі і привітні попри  нелегку працю  без вихідних і за будь-якої погоди за вікном. Лісівник – це покликання.

Професія вимагає особливих знань, навичок і людських якостей. Лісівник повинен знати технологію вирощування лісу, основи лісової технології і протипожежної профілактики, засоби  і способи боротьби з лісовими пожежами, біологію шкідників і хвороб лісу. Саме лісівник заздалегідь вживає всіх заходів щоб запобігти лісовим пожежам .

Чим займається лісівник не перелічити: лісівник здійснює обміри лісових масивів, вимірює запаси деревини, вираховує приріст дерев, займається плануванням.

Літо для лісівника – це час вирощування сіянців і саджанців для проведення лісокультурних робіт. Отже, тато з мамою з ранку до вечора не буде вдома.

Цього року весна щедра на дощі та зливи. Зранку матуся біжить перевіряти сходи. Я знаю, вона хвилюється за майбутній ліс.

Татко, почувши ледь чутний звук бензопили швидко сідає в машину та їде до лісу, щоб застерегти  недобрих людей, зберегти ліс.

Я знаю, мої батьки піклуються про ліс як про частину родини , та він і є наша родина.

І вже колись, я буду гуляти з своїми дітьми та онуками, із гордістю розповідати про те що цей ліс посадили їх бабуся та дідусь.

Я вдячна  Вам за працю, мої батьки. Я пишаюся, що Ви обрали саме цю професію.

Уляна Балабушка

КЗ «Компаніївське НВО»

8-А клас

Переглядів: 231 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: