Головна » 2019 » Березень » 29 » Лісогосподарська діяльність Компаніївського лісгоспу і соціальний захист його працівників потребують державної підтримки
11:28
Лісогосподарська діяльність Компаніївського лісгоспу і соціальний захист його працівників потребують державної підтримки

27 березня 2019 року в ДП «Компаніївське лісове господарство» пройшла конференція трудового колективу, на якій розглядалися питання виконання двосторонніх зобов’язань за 2018 рік по колективному договору між адміністрацією підприємства та первинною профспілковою організацією.

На підприємстві діє колективний договір, укладений на 2017 – 2020 роки. В колективі працює 56 штатних працівників. Традиційно, делегати конференції заслухали звіти сторін про виконання умов колдоговору в минулому 2018 році, з якими виступили директор лісгоспу Олександр Слюсаренко та голова профкому Ірина Артем’єва.

Колективний договір регулює виробничі, трудові та соціально-економічні відносини, узгоджує інтереси працівників і власників на підприємстві. Сприяння розвитку виробництва – одне з основних завдань колективного договору підприємства. Підтвердженням дієвості соціального партнерства в ДП «Компаніївський лісгосп» є те, що за підсумками 2018 року, працюючи в умовах жорсткої економії,  колектив підприємства забезпечив виконання усіх планових завдань зі створення і вирощування молодих лісів, належний рівень охорони і захисту лісів. Відсутність виробничого травматизму підтверджує факт належного рівня роботи з охорони праці. На фінансування заходів з охорони праці в минулому році було спрямовано 57533грн. На сьогодні, із-за фінансових труднощів, в лісгоспі ще не вирішена проблема поточного року у нормативному забезпеченні працюючих форменим та спецодягом.

Соціальні показники безпосередньо залежать від економічної стабільності підприємства. Головним показником соціального характеру є заробітна плата. Станом на 1 січня середньомісячна заробітна плата по Компаніївському лісгоспу становила 5095 грн, а це майже в тричі менша за середній показник по лісовій галузі Кіровоградщини.  Реальний стан економіки підприємства не дає можливості забезпечити соціальний захист працівників  степового Компаніївського лісгоспу до рівня ресурсних лісгоспів Кіровоградщини. Відсутність державного фінансового забезпечення лісгоспів степової зони України, з урахуванням їх ресурсних можливостей, залишається найбільшою галузевою несправедливістю  щодо лісу і його працівників. Це питання сьогодні  є найактуальнішим і в трудовому колективі державного підприємства «Компаніївське лісове господарство» про що говорили виступаючі на конференції. Рівень заробітної плати (станом на 01.03.2019 р середньомісячна зарплата становить 5181 грн.) не може  стимулювати до самовідданої праці лісівників, які за свою нелегку працю отримують мінімальну зарплату, за яку не можуть прокормити свої сім’ї, навчати і оздоровлювати дітей, лікуватись і оздоровлюватися самим.

На жаль, і матеріальна допомога підприємства для них є також мізерною, а на оздоровлення дітей працівників в минулому році, через складний фінансовий стан, лісгоспом кошти взагалі не виділялись.

Та все ж, на запровадження непередбачених законодавством гарантій і соціально-побутових пільг працівникам лісгоспу в 2018 році виплачено  11500 грн. одноразової допомоги, зокрема це виплати при народженні дитини, до ювілейних дат, на лікування, ритуальні послуги та інші непередбачувані потреби.

Кошти профспілки направлялись, переважно, на матеріальну допомогу, а кошти підприємства – на проведення культурно-масових заходів. Працівники колективу завжди є активними учасники всіх обласних лісівничих заходів та займають призові місця у конкурсних заходах. Участь працівників лісгоспу у цих заходах завжди має підтримку адміністрації підприємства.

У виступі голови профкому було відмічено значне покращення на підприємстві ситуації із заборгованістю по відпустках. На сьогоднішній день вона складає 343 дні, проти 1600 днів у минулому звітному періоді.

Про всі ці проблеми члени трудового колективу Компаніївського лісгоспу говорили на своєму зібранні.

За підсумками конференції роботу адміністрації та профспілкової організації підприємства по виконанню колдоговірних зобов’язань, в умовах реального фінансового самозабезпечення, делегати визнали задовільною, одночасно, сподіваючись на те, що дочекаються фінансової державної підтримки для покращення лісогосподарської діяльності підприємства і добробуту працівників лісу.

Прес-служба ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 335 | Додав: Юлия | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: