Головна » 2020 » Травень » 25 » Лісовий розсадник – місце народження лісових дерев
09:00
Лісовий розсадник – місце народження лісових дерев

Що таке лісовий розсадник? Це  спеціалізована частина лісогосподарського підприємства, яка займається вирощуванням садивного матеріалу деревних і чагарникових порід. Тут посадковий матеріал проростає з насіння підростає, кріпне і поступово готується до дорослого життя - висаджування  на площі майбутніх лісів.

Лісорозсадник Компаніївського лісництва є базовим на підприємстві, адже забезпечує посадковим матеріалом усі три лісництва ДП «Компаніївський лісгосп».  Щорічно на лісорозсаднику вирощується понад  300 тис. штук стандартних сіянців деревних і чагарникових порід, що забезпечує власні потреби Компаніївського лісгоспу у посадковому матеріалі для створення  30 гектарів лісових культур.

Робочий цикл в лісорозсаднику розпочинаємо з підготовки грунту й насіння до висівання. Щоб прискорити появу сходів, проводимо стратифікацію насіння. Стратифіковане насіння висіваємо у добре підготовлений грунт. Коли зявляються сходи, працівники лісництва розпушують грунт, знищують буряни, підживлюють сіянці, захищають їх від хвороб і шкідників

 

Цьогоріч у нашому лісоросаднику  на площі 0.89 га зростає майже 440 тис. штук сіянців та саджанців  10 лісових    порід. Вирощуємо сіянці дуба звичайного, клена, ясеня, робінії звичайної, горіха грецького, гірко каштану, туї західної та ін. Наразі компаніївські лісівники прополюють тендітні рослинки дубків від бур’яну, щоб вони швидше росли і набували стандартних розмірів – були рівними та міцними.

Ліс  у степових умовах Кіровоградщини без допомоги людини не виросте – йому потрібен постійний догляд. Працівники Компаніївського лісництва це добре усвідомлюють і тому й працюють професійно, з великою відповідальністю, дбаючи про долю кожного сіянця… 

Олег Балабушка,

помічник лісничого Компаніївського лісництва

 

Переглядів: 222 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: