Головна » 2018 » Листопад » 7 » «ЛІСПРОЕКТУ» ТА «ЛІСОЗАХИСТУ» – БЮДЖЕТНЕ ФІНАНСУВАННЯ ТА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД ДАЛРУ!
16:15
«ЛІСПРОЕКТУ» ТА «ЛІСОЗАХИСТУ» – БЮДЖЕТНЕ ФІНАНСУВАННЯ ТА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД ДАЛРУ!

Протягом останніх місяців з боку очільників держави неодноразово лунали заяви покарати винних у нелегальній вирубці лісу та «врятувати українські ліси». Зокрема, прем‘єр-міністр України Володимир Гройсман доручив провести повні перевірки всіх лісгоспів щодо дотримання законодавства. На думку ЕПЛ, жодні перевірки не можуть виправити ситуації за умови, що сама система організації лісового господарства є недосконалою.

Наприклад, зараз установи, які самі призначають рубки та контролюють правильність та доцільність призначення рубок іншими, не тільки знаходяться під управлінням Державного агентства лісових ресурсів, але й фінансово залежні від тих, кого вони перевіряють та контролюють! Бо вже декілька років вони не мають необхідного бюджетного фінансування, і не будуть його мати в наступному, згідно із прийнятим у першому читанні проектом Державного Бюджету України на 2019 рік.

за проведення робіт із лісовпорядкування, зокрема і безперервного, під час якого призначаються сумнівної доцільності лісовідновні рубки. Очевидно, що в таких умовах неможливо бути повністю незалежними і об-Лісозахисні станції отримують кошти від лісгоспів за обстеження ділянок, на яких планується проводити санітарні рубки. А ВО “Укрдержліспроект” ’єктивними.

У той же час, згідно із чинною нормативно-правовою базою, частина контрольних функцій у лісовому господарстві (погодження матеріалів лісовпорядкування, затвердження розрахункової лісосіки належить Міністерству екології та природних ресурсів України (Мінприроди). Підпорядковується Мінприроди і Державна екологічна інспекція України.

Тому ЕПЛ звернулося до Кабінету Міністрів України з пропозицією:

передати ВО “Укрдержліспроект” та 7 державних спеціалізованих лісозахисних станцій зі сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України до сфери управління Міністерства екології та природних ресурсів України;

після передачі забезпечити повне бюджетне фінансування ВО “Укрдержліспроект” та семи державних спеціалізованих лісозахисних станцій за рахунок коштів, які виділяться на Міністерство екології природних ресурсів. Зокрема, частина робіт з інвентаризації лісів може фінансуватися за рахунок бюджетної програми 2401270 “Здійснення природоохоронних заходів”;

збільшити бюджетне фінансування Міністерства екології та природних ресурсів на суму, необхідну для бюджетного фінансування ВО “Укрдержліспроект” та семи державних спеціалізованих лісозахисних станцій.

На нашу думку, це з одного боку зробить лісотаксаторів та лісопатологів незалежними від господарської діяльності лісгоспів. З іншого боку, це дозволить забезпечити їм належні умови праці і постійне фінансування.

Як наслідок – це призведе до зменшення обсягу рубок сумнівної доцільності і значно покращить ситуацію зі збереженням біорізноманіття в лісовому господарстві. Якщо, звісно, Кабінет Міністрів України насправді стурбований ситуацією зі збереженням лісів в Україні.

https://www.openforest.org.ua/106177/

 

Переглядів: 342 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: