Головна » 2013 » Вересень » 3 » Любіть і шануйте ліс!
18:02
Любіть і шануйте ліс!

Кіровоградщина небагата ліси, але вони дуже різноманітні. Загальна площа лісового фонду Кіровоградської області становить 179,1 тис.га. Поширеною породою в лісах Кіровоградщини є дуб. Його нерідко називають національним деревом України. Здавна це дерево вважається втіленням міцності сили, а також довговічності.

На жаль є люди, які вважають, що в лісі все дозволено: можна розводити багаття, залишати сміття, ламати дерева, топтати, рвати і знищувати рослинність. Та найбільше шкоди лісу наносять рубки дерев та лісові пожежі. Величезної шкоди лісам завдають лісові пожежі. Відпочиваючих у лісі не  турбує те, що на місці розведеного багаття вигорає не тільки рослинність, а й земля , на якій нічого не рості протягом трьох-чотирьох років. За статистичними даними, у деяких місцях масового відпочинку на кожному гектарі залишаються 100-250 слідів від вогнищ. Основна причина їх виникнення – порушення протипожежних правил відпочиваючими та іншими людьми, які перебувають у лісі. Вогонь ослаблює дерева. На них нападають шкідники, і  з часом дерева гинуть. Для запобігання пожежам, лісокористувачі  очищають ліс від хмизу, сухостою. Сміття, влаштовують спеціальні протипожежні смуги, на пісках і супіщаних землях вирощують хвойно-листові насадження. Проте головним в охоронні лісів від пожеж є суворе додержання відпочиваючими правил пожежної безпеки в лісах.

Відповідно до Правил пожежної безпеки в лісах України, які є обов’язковими для виконання всіма центральними і місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями (незалежно від виду їх діяльності та форм власності) і громадянами, що з будь-яких причин перебувають у лісі, протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

-                     розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);

-                      заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

-                     відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;

-                     палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки крім місць, що обладнані для цієї мети.

-                     та ін.

         Знищення або пошкодження лісів внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладання штрафу на громадян та посадових осіб. 

         Але всім нам треба пам’ятати, що ніякі штрафні санкції не відшкодують шкоду, яку завдала людина навколишньому природному середовищу.  

 

Н.Балабушка майстер лісу Компаніївського лісництва.

Переглядів: 511 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: