Головна » 2019 » Березень » 6 » Національна інвентаризація лісів – важливе джерело інформації для формування політик, пов’язаних з лісом
12:36
Національна інвентаризація лісів – важливе джерело інформації для формування політик, пов’язаних з лісом

Національна інвентаризація лісів (НІЛ) – це система збору, обробки, аналізу та надання інформації щодо лісів країни, яка забезпечує суспільство відомостями про ліси та їх динаміку. НІЛ ґрунтується на вибірково-статистичних методах збору інформації, що дає можливість оцінити точність визначення показників інвентаризації та розраховувати помилки, допущені при їх визначенні. Можливість отримувати порівнювальні дані при проведенні НІЛ у різних країнах зумовила широке використання результатів НІЛ при проведенні глобальних оцінок лісових ресурсів світу, які здійснюються під егідою міжнародних організацій, зокрема – Організації Об’єднаних Націй чи регіональних процесів, таких як «Ліси Європи».

У розвинутих країнах Європи та Північної Америки НІЛ складає інформаційну основу для розроблення стратегій розвитку лісового сектора і формування секторальних політик, пов’язаних з лісами (політик, які стосуються розвитку біоекономіки, енергетики, сільських територій, туризму, збереження ландшафтів, біорізноманіття, водних ресурсів, попередження зміни клімату тощо). Саме тому питанням НІЛ у цих країнах приділяється значна увага, на постійній основі надається наукова підтримка розвитку методів і технологій, регулярно виконуються наукові та проектні розробки для НІЛ, проводяться конференції та семінари, створено мережу європейських національних інвентаризацій (ENFIN), забезпечується гармонізація НІЛ на міжнародному рівні.
Сьогодні НІЛ забезпечує проведення лісооблікових робіт та моніторинг лісових ресурсів майже у всіх країнах Європи (за виключенням Білорусі, Молдови, Греції, Туреччини та ще кількох країн Балканського півострову). В країнах північної Європи НІЛ проводиться вже майже 100 років і зарекомендувала себе як важливе джерело інформації про ліси та їх динаміку.
В Україні питання НІЛ опрацьовуються в галузевих наукових і проектних організаціях Держлісагентства України – в Українському НДІ лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.М.Висоцького (УкрНДІЛГА) та в Українському державному проектному лісовпорядному виробничому об'єднанні (ВО «Укрдержліспроект»). Цей напрям почав розвиватися орієнтовно з 2005 року за підтримки програм міжнародного співробітництва і набув нового імпульсу після прийняття Президентом України Указу від 21.11.2017 №381 «Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об'єктів природно-заповідного фонду», в якому Кабінету Міністрів України доручено «…забезпечити проведення з урахуванням кращої світової практики національної інвентаризації лісового фонду України». Держлісагентством України на виконання зазначеного Указу Президента України підготовлено наказ №86 від 20.02.2018 р. щодо плану дій з підготовки до впровадження НІЛ України. На виконання вказаного плану дій, спеціалісти УкрНДІЛГА та ВО «Укрдержліспроект» проводять роботи з підготовки інструктивних, методичних та аналітичних матеріалів щодо проведення НІЛ, вивчають досвід інших країн з реалізації НІЛ.
У цьому відношенні велике значення має підтримка, яка надається розвитку НІЛ України від німецько-українського агрополітичного діалогу (APD), який починаючи з 2018 року здійснює системну підтримку розбудові НІЛ в Україні, зокрема – шляхом надання фінансової підтримки для навчального туру з обміну досвідом між німецькими та українськими спеціалістами. Фрайбурзький університет з Німеччини надав фінансову підтримку для участі українських спеціалістів у міжнародній конференції, присвяченій, серед іншого, проблемам розвитку НІЛ, яка відбулася з 12 по 15 лютого 2019 р. у Фінляндії в національному парку Koli.
Згадана конференція в національному парку Koli була заключною для проекту DIABOLO, який виконувався в рамках програми Європейського Союзу «Горизонт 2020» з метою удосконалення інформаційного забезпечення для розвитку біоекономіки шляхом посилення потенціалу НІЛ та прогнозування динаміки лісових ресурсів в країнах Європи. В роботі конференції взяли участь близько 90 європейських експертів з лісової інвентаризації та науковців, політиків та лісових менеджерів з більш ніж 30 країн світу. Від України в роботі конференції взяли участь Олег Часковський та Сергій Гаврилюк - співробітники кафедри лісової таксації та лісовпорядкування з Національного лісотехнічного університету України (м. Львів), а також Ігор Букша - завідувач лабораторії моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА (м. Харків).
В рамках міжнародного співробітництва у проекті DIABOLO 33 партнери з 25 європейських країни розробили принципи розподілу, інтеграції та гармонізації інформації про ліси, необхідної для прийняття збалансованих рішень на регіональному, національному та міжнародному рівнях. Наявність об’єктивної інформації від НІЛ забезпечує прозорість процесу формування політики у лісовому секторі та надає можливість урахувати міжсекторальне значення лісів, зокрема - для сталого розвитку, відновлюваної біоекономіки, розвитку сільських територій, землекористування, стійкості екосистем і навколишнього середовища та запровадження кліматично орієнтованого лісівництва. Значна увага у проекті приділена удосконаленню методів багатоцільової інвентаризації лісових ресурсів та застосуванню передових технологій дистанційного зондування Землі, у тому числі – для оперативної ідентифікації та моніторингу порушень стану лісів.
Важливим компонентом проекту DIABOLO стали розробки з моделювання та сценарного аналізу перспектив постачання біомаси для розвитку біоекономіки. Координатор проекту DIABOLO – професор Туула Паккален з Інституту природних ресурсів Фінляндії (Luke) зазначила, що ліси мають виключно важливе значення для розвитку біоекономіки і тому дослідження були спрямовані на пошук балансу, що забезпечує стале використання лісових ресурсів та підтримання їх екосистемних функцій. Для цього на основі даних НІЛ проведено моделювання і сценарний аналіз невиснажливого використання лісової біомаси для виробництва деревини, забезпечення сировиною біоенергетики та інших споживачів лісових ресурсів.
Дослідження за цим напрямом проводилися узгоджено з діяльністю групи спеціалістів з прогнозування розвитку лісового сектору Секції лісового господарства і деревини Європейської Економічної Комісії ООН та ФАО. Тому логічним було проведення відкритого засідання зазначеної групи спеціалістів, в якому взяли участь експерти проекту DIABOLO. Під час такого засідання були зроблені доповіді щодо сценарного аналізу та прогнозування у Фінляндії та Німеччині, а також розглянуто досвід міжнародних інституцій, що займаються питаннями прогнозування розвитку лісів, таких як Міжнародний інститут прикладного системного аналізу (IIASA), Європейський інститут лісу (EFI), спільного дослідницького центру Європейського Союзу (JRC) та міжнародного проекту FORMASAM, що координується Потсдамським інститутом з досліджень впливу клімату.
Інформація, яка отримана на конференції та засіданнях групи спеціалістів з прогнозування розвитку лісового сектору Секції лісового господарства і деревини Європейської Економічної Комісії ООН та ФАО, є важливою і корисною для розбудови НІЛ України та розвитку методів моделювання і сценарного аналізу в українському лісовому господарстві. Прогнозні моделі, які спираються на сучасні методи сценарного аналізу, є важливим інструментом для визначення перспектив розвитку лісового сектора та формування стратегій і програм розвитку лісової галузі в умовах змін соціально-економічної ситуації та навколишнього природного середовища.

 

Ігор Букша, завідувач лабораторії моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА

https://tlu.kiev.ua/pro-nas/novini-zakhodi/novina/article/nacionalna-inventarizacija-lisiv-vazhlive-dzherelo-informaciji-dlja-formuvannja-politik-povjazanikh-z-l.html

Переглядів: 323 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: