Головна » 2014 » Квітень » 8 » Нашому краю зеленим бути!
16:15
Нашому краю зеленим бути!

Наша країна Україна проходить нелегкі  випробування на шляху до справжньої економічної і політичної незалежності. Та економіка держави повинна працювати навіть у дуже непростих умовах. Завоювання революції Євромайдану сьогодні кожен з нас мусить відстоювати  особистим внеском  на своєму робочому місці.

         Для нас, лісівників,   головне завдання – не зменшувати обсяги посадок лісів. Цьогорічна весна – дуже відповідальний момент, бо саме зараз лісова галузь  складає  іспит на оперативність та ефективність. При мінімумі коштів працівники Компаніївського лісгоспу створюють нові ліси,  не зменшуючи обсягів попереднього року. Розуміємо, що це справа державної ваги і ми попри всі труднощі повинні виконати свій професійний і патріотичний обов’язок.

         Територія лісового фонду ДП «Компаніївський лісгосп» - це степовий регіон Кіровоградщини трьох адміністративних районів – Кіровоградського, Компаніївського та Новгородківського. Середня лісистість – 4,3%. Ліси тут молоді (середній вік в межах 40 років) і мають пріоритетне природоохоронне та соціальне значення. Вони обрамлюють  зеленим колом обласний центр та  навколишні села  усіх трьох районів. Це не лише надійна захисна смуга при суховіях на пісках, а ще й найпопулярніша зона відпочинку мешканців регіону.

Компаніївський лісгосп (раніше лісомеліоративна станція) має у своєму надбанні більш ніж 40-річний досвід степового лісорозведення. І непросту лісову біографію. Завдяки невтомній праці  тих, хто  присвятив своє професійне життя лісу з’явилися і радують сьогодні людей красиві лісові урочища:  Лозуватське, Тернова балка – у Компаніївському районі, Тарасівське та Інгуло-Камянське – у Новгородківському, Олексіївське – у Бобринецькому і найбільше за площею понад 700 гектарів –  Олексіївське у Кіровоградському районі. Компаніївскі ліси справді єднають покоління тих, хто створював тут перші насадження з тими, хто сьогодні, незважаючи на об’єктивні труднощі, самовіддано служить лісовій галузі і робить все максимально можливе для збільшення лісистості степової зони Кіровоградщини.

В зоні діяльності Компаніївського лісгоспу є достатньо земель, зайнятих неугіддями, що вийшли із під сільськогосподарського користування,   яри, крутосхили, які необхідно заліснювати. Розуміючи важливу складову лісових насаджень у підтриманні екологічної рівноваги степового регіону наша громадськість  тримає на особливому контролі лісорозведення і лісовідновлення на території зони діяльності підприємства. А це покладає на нас  лісівників велику відповідальність.

Незважаючи на обмежене у 2014 році бюджетне фінансування Компаніївський лісгосп забезпечив виконання усіх планових обсягів весняних лісокультурних робіт. Колектив лісгоспу у цьому році в умовах режиму жорсткої економії створив 120,5 гектарів захисних лісових насаджень, провів лісовідновлення на площі 5,3 гектарів. Сьогодні заощаджуємо на усьому, щоб максимально бути незалежними від надходження державних коштів. У лісорозсадниках висіяли лісове насіння на площі 2.6 га.  Для додаткових фінансових надходжень у перспективі  заклали плантацію новорічних дерев на площі 3 гектари,  зокрема, сосни кримської, яка має найбільший попит серед жителів області.

Зусилля керівництва лісгоспу сьогодні спрямовано на зменшення впливу фінансово-економічної кризи держави на лісове господарювання. На виконання антикризових заходів в лісгоспі тимчасово призупинили роботи, які потребують значних витрат, зокрема, палива, на яке не маємо сьогодні державного фінансування і це є найскладніша проблема для підприємства. Адже лісокультурні площі лісів які створюються і які потребують доглядів знаходяться  на відстані понад  40 км від виробничих підрозділів. 

Слід сказати, що успішному виконанню весняних завдань по створенню захисних лісових насаджень лісгоспом сприяло виконання  плану першого кварталу поточного року по реалізації лісопродукції на 115%.  Значна частина додаткових фінансових надходжень використана саме на придбання паливно-мастильних матеріалів.

Трудовий колектив лісгоспу із розумінням ставиться до проблем сьогодення. Працівники апарату лісгоспу зініціювали і провели всі ручні  роботи по викопуванню сіянців із лісорозсадника та підготовці їх до посадки безоплатно в рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках».  Традиційно, значну допомогу у лісовідновлюваних роботах надали працівникам лісгоспу учнівська молодь та місцева громадськість. Так, учасники акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» учні старших класів Тарасівської ЗОШ 1-3 ступенів, що в Новгородківському районі, разом з педагогічним колективом та представниками громади цього села  створили 2.5 га лісових культур на зрубах минулого року. Як завжди активно працювали на лісових роботах і учні Компаніївського шкільного лісництва. Працівники Компаніївського лісгоспу  також були активними учасниками і у проведенні  районних заходів по благоустрою населених пунктів.

Спільні лісові акції об’єднують лісівників, школярів, громадськість, представників місцевої влади та журналістів. Садити ліс гуртом  щороку на Кіровоградщині стало престижною справою. А в цьому році  патріотизм громадськості щодо озеленення свого краю і збереження лісів став особливо відчутним. Це та справа яку може зробити кожен житель території для екологічного благополуччя України.

      Завершивши лісопосадкові роботи, державна лісова охорона Компаніївського лісгоспу перейшла у  режим постійної готовності  до охорони лісів від пожеж та самовільних рубок, які, нажаль, зараз ще мають місце переважно через людський фактор. Викликає неспокій лісівників сьогодні і проблема механізованого догляду за молодими лісонасадженнями. Цю справу, без фінансової підтримки, ентузіазмом не вирішити.

Та все ж, аби наша  Україна була зеленою  усім нам,  працівникам лісогосподарських підприємств, необхідно максимально об’єднувати зусилля громад і місцевої влади для збереження та примноження її зеленого  вбрання.

Європейський шлях відкриває перспективу Україні бути могутньою і квітучою.

А зелений колір квітучого вбрання української землі – це справа рук, зусиль, розуму і таланту тих, хто обрав і обиратиме собі лісівничу професію.      

Олександр Слюсаренко,директор  ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 502 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: