Головна » 2019 » Серпень » 19 » Навіщо полю ліс?
09:35
Навіщо полю ліс?

Науковці напрацювали нові правила утримання полезахисних лісосмуг.

Усім відомо, що лісосмуги у полі захищають посіви, ґрунти та підвищують врожайність сільськогосподарських культур. Власне, задля цього їх у свій час і насаджували. Та багато років полезахисні лісові смуги були нічийними, через це й втрачали свою функціональну здатність, для якої вони передбачалися. Цього року ситуація змінюється. Від січня в Україні набув чинності закон, що вирішує питання колективної власності на землю, вдосконалення правил землекористування в масивах земель сільгосппризначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні. За цим законом лісосмуги віднесено до земель сільськогосподарського призначення, а також врегульовано їхню передачу в оренду. Як ідеться в пояснювальній записці до закону, це дозволить уберегти лісосмуги від знищення.

Із нічийних – стануть впорядковані

Крім цього, у Мінагрополітики взялися за нові правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення. На доручення відомства науковці Українського НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького підготували проект таких правил. «Природа та суспільство» дізнавалася деталі в к. с.-г. н., с.н.с., члена-кореспондента Лісівничої академії наук України, першого заступника директора з наукових питань УкрНДІЛГА – Наталії Висоцької.

– Останні років 30 держава не приділяла належної уваги проблемі полезахисних лісових смуг, – пояснила Наталія Юріївна. – По-перше, не було чинної нормативної бази, яка б регулювала, що саме повинні робити землекористувачі, на землях яких створені ці полезахисні лісові смуги. Смуги – старі, тобто вони майже всі досягли третього вікового періоду, коли потребують заміни, дуже часто вони пошкоджуються пожежами від сільськогосподарських палів, уражаються хворобами, шкідниками, потерпають від нелегальних рубок, особливо у тих регіонах, де відсутнє газове постачання, зокрема, на півдні Степу ситуація з полезахисними лісовими смугами дуже складна.

В Україні велика частка смуг взагалі не мала господаря, вони були нічийними. Це були колишні колгоспні землі, після їхнього розпаду землі нікому так і не надійшли на баланс, – продовжила науковиця. – Смуги були захаращені, але настав час, коли керівництво держави звернуло увагу на це питання, яке багато років порушували науковці, зокрема, й в УкрНДІЛГА. У НАНУ при Відділенні загальної біології функціонує Наукова рада з питань лісознавства та лісівництва. У цій Науковій раді також розглядалися проблеми нічийних лісових смуг, готувалися звернення до народних депутатів щодо приділення уваги цьому питанню. Вода камінь точить, і за декілька років були внесені зміни до законодавства, а нам, як провідному інститутові, було дано доручення розробити ці рекомендації.

Нові правила та нові функції

З дозволу Наталії Висоцької автор змогла ознайомитися із розробленим науковцями Проектом правил. Вони визначають основні вимоги щодо утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення, передбачають проведення комплексу організаційно-технічних, лісівничих та агротехнічних заходів з метою підвищення їхньої стійкості та продуктивності, покращення санітарного стану, а також посилення функцій захисту ріллі від пилових бур, суховіїв, вітрової і водної ерозії, техногенного впливу та кліматичних змін, запобігання деградації земель, посух та покращення екології сільськогосподарських угідь.

Та, як відзначає Наталія Висоцька, з роками функції лісосмуг змінилися, тож намагалися врахувати це у нових правилах їх утримання: «Полезахисні лісові смуги втратили свої конструкції, їхній стан погіршився, усі вони потребують втручання, тобто проведення рубок, санітарно-оздоровчих заходів. При цьому дуже важливо зберегти і посилити їхні функції – вони затримують пилові бурі, пом’якшують наслідки зміни клімату, виконують певні екологічні послуги, які, на жаль, в Україні майже ніхто не визначає».

Прописані вченими правила передбачають, що вони є обов’язковими для виконання всіма власниками та землекористувачами земельних ділянок, зайнятими полезахисними лісовими смугами, які обмежують масив земель сільськогосподарського призначення. Крім цього, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень можуть встановлювати заборону або обмеження на доступ населенню до полезахисних лісових смуг під час проведення певних видів робіт. Наприклад, на окремих ділянках насаджень на період пожежної небезпеки та під час проведення заходів з боротьби зі шкідниками.

Права та обов’язки

Безперешкодне обстеження в установленому законодавством порядку полезахисних лісосмуг, перевірки додержання власниками земель та землекористувачами вимог нормативно-правових актів і нормативних документів з питань господарської діяльності у полезахисних лісових смугах, видача приписів – це теж повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Детальніше, хто за що відповідатиме на місцях, має прописати відповідна урядова постанова.

Також у правилах прописані умови, що негативно впливають на стан полезахисних лісових смуг. Зважаючи на це, на земельних ділянках, зайнятих полезахисними лісовими смугами, забороняється самовільно проводити рубки, складувати матеріали, влаштовувати звалища сміття, снігу та льоду, обладнувати стоянки транспортних засобів, випалювати суху рослинність, розпалювати багаття, добувати з дерев сік, смолу, наносити механічні пошкодження, знищувати мурашники, ловити птахів і звірів та випасати худобу.

– Правила готувалися на основі наших 85-річних досліджень, хоча змінили деякі методики та підходи, які в сучасних умовах не працюють Також проводилося дослідження в рамках виконанні міжнародного проекту GCP/UKR/004/GFF під назвою «Інтегроване управління природними ресурсами в деградованих ландшафтах в лісостеповій і степовій зонах України», який реалізує Продовольча і сільськогосподарська організації ООН (FAO-). Результати, отримані під час проробки цього проекту, допомогли привернути увагу суспільства до проблеми. Ми врахували сучасні напрацювання УкрНДІЛГА у плані адаптації лісів до зміни клімату, внесли корективи до асортименту видів, які можуть бути використані для створення полезахисних смуг, – резюмувала Наталія Висоцька.

Інна ПОГОРІЛА,
Газета “Природа і суспільство”

https://ekoinform.com.ua/?p=3794&fbclid=IwAR3xglx-MmRbCRknoR1nNrCNRmpzrL25UHQkqxlr-IEDPWhF6i5t8QuOAfs

Переглядів: 308 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: