Головна » 2014 » Липень » 28 » Надійна зміна лісівників Компаніївщини – учнівське лісництво «Зелена планета»
16:36
Надійна зміна лісівників Компаніївщини – учнівське лісництво «Зелена планета»

Учнівські лісництва є добровільними об’єднаннями школярів, призначенням яких є проведення систематичної навчально-пізнавальної та практичної природоохоронної діяльності учнів в лісі. У Компаніївській ЗШ І-ІІІ ступенів діє учнівське лісництво «Зелена планета» з 2008 року, ідея створення  була пов’язана з чітким переконанням педагогів школи та позашкільного навчального закладу, що тим школярам, які живуть та навчаються поряд з лісом і лісгоспом, потрібні відповідні еколого-натуралістичні знання та відповідний рівень екологічних переконань.

Члени ланок учнівського лісництва працюють протягом усього року відповідно до розділів річного плану роботи . Найбільш цікавою формою організації  навчально- виховного процесу ,є заняття на базі Компаніївського лісгоспу ,де учні мають змогу ознайомитися з особливостями різних професій ,необхідних у лісовому господарстві .

      На першому місці в учнівському лісництві – практична діяльність.   Члени  учнівського  лісництва  з урахуванням вікових особливостей, залучаються до виконання таких видів роботи як:

     - посадка   і   посів   лісу,   догляд   за   лісонасіннєвими плантаціями, вирощування   посадкового   матеріалу,   озеленення селища та інше;

     - заліснення ярів та балок,  створення полезахисних  лісосмуг та захисних лісових насаджень по берегах водойм, виявлення і охорона рідкісних рослин;

     - постановка  дослідів  за завданнями господарства,  наукових установ;

     - заготівля  лікарської  сировини,  збирання насіння деревних і чагарникових порід;

     - підгодівля  диких  корисних  тварин,  охорона і приваблення птахів.

Учнівські лісництва – учасники Всеукраїнських ,обласних  та районних конкурсів ,акцій .мають ряд досягнень і на Всеукраїнських етапах акцій .Щороку беруть участь у обласному зльоті учнівських лісництв Кіровоградщини,де накопичують досвід інших шкільних лісництв та демонструють свої надбання. У 2012 році учениця учнівського лісництва (Артем’єва Марина ) виборола 1 місце за науково- дослідницьку роботу на обласному етапі та 2 місце на Всеукраїнському етапі у м.Делятин Івано- Франківської області. В 2013 році команда виборола першість в обласному зльоті та брала участь у всеукраїнському етапі де вибороли гідне 2 місце. Цього року лісництво «Зелена планета» стало одним із кращих представників ШЛ та зайняла почесне 2 місце на обласному зльоті.

 Виконуючи дослідницьку роботу ,юні  лісівники вчаться спостерігати ,на основі своїх спостережень – узагальнювати та робити висновки ,а також застосовувати  набуті знання в практичній роботі . велика увага в лісовому господарстві приділяється заготівлі високоякісного насіння ,яке є запорукою створення високопродуктивних насаджень. Для цього використовується насіння лише елітних дерев . Діти мали змогу долучитися до збору насіння деревних порід ,навчилися вручну переробляти ,промивати та висушувати його.

Побувавши на одному із занять у лісгоспі інженер з лісових культур Леонтьєв С.В. познайомив учнів з сучасними технологіями електронного обліку деревини ,який впроваджений на підприємстві у 2013 року. Юні лісівники наочно побачили як здійснюється робота КПК(кишенькового персонального комп`ютера ), як працює термопринтер при прийманні лісопродукції.

   В зимовий період ознайомилися з технікою, яка використовується для посадки лісу.

Цікавою стала інновація створення помічником лісничого Балабушкою Олегом Вікторовичом посадкової машини СЛН-1 (плуга ) під крупно мірні саджанці . Машину випробували і використовують у практиці.

Шкільне лісництво проводить  серед учнівського та педагогічного колективу, батьків, громади селища інформаційно - роз’яснювальну роботу щодо лісозбереження, проводить масові заходи та творчі конкурси.

   Постійно тримаємо зв'язок з районною газетою «Степовий край», де висвітлюємо свою діяльність, звертаємо увагу на найболючіші екологічні проблеми свого району,співпрацює і з пожежо-рятівною службою району ,адже кожного року в світі знищуються мільйони гектарів лісів.

З огляду на це , юні охоронці лісу проводять роз`яснювальну роботу серед населення про правильне використання вогню в лісі ,особливо в пожежонебезпечний період.

Спільно з лісгоспом та службою МНС у лісових зонах встановлено попереджувальні таблички та плакати.

Компаніївське лісове господарство тісно співпрацює ,всіляко заохочує та допомагає роботі шкільного лісництва .ї

Проводячі профорієнтаційну роботу учні шкільного лісництва запрошують до школи працівників лісового господарства ,ветеранів лісової галузі ,студентів лісівничих вузів ,ознайомлюють з навчальними закладами,де можна отримати сучасну професію – лісівника.

  Мета шкільного лісництва — прищепити любов до рідної природи, задати навички садити та доглядати ліс. А головне  виховувати духовне багатство, яке допоможе їм стати справжніми людьми, патріотами своєї справи, а зустріч по закінченню шкільного лісництва, вже як колег, підтвердила той факт, що патріотизм і солідарність в лісовій галузі мають глибокі корені і передаються з покоління в покоління, як і створені вже ними ліси.  

 

Директор                                           О.М. Слюсаренко

Переглядів: 710 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: