Головна » 2019 » Травень » 2 » П'ять речей, які варто знати про Міжнародний день праці
13:06
П'ять речей, які варто знати про Міжнародний день праці

1) Без 1 травня не було б 8-годинного робочого дня

Це свято започаткували у США на честь страйку 1 травня 1886 року, коли більше 300 тисяч робітників вимагали 8-годинний робочий день без зменшення оплати праці. До того, працівники були змушені працювати по 15-20 годин на день за жахливих умов та за мізерну винагороду. Конкретних вимог щодо покращення трудових прав у страйкарів було безліч, але саме право на 8-годинний робочий день стало центральним гаслом протестів.

2) Місце походження Міжнародного дня праці – Чикаго, США

4 травня, через кілька днів після масового страйку працівників 1886 року, члени та членкині профспілкових, анархістських та робітничих організацій зібралися в Чикаго на площі Хеймаркет, щоб продовжити акції на захист прав працівників та оскаржити поліцейську розправу 3 травня, коли поліцейські загони відкрили вогонь по страйкарям на заводі МакКормік. Чисельність протесту зменшилась до кількох сотень осіб до кінця дня, і саме тоді 180 поліцейських прибули на площу, щоб розігнати мирне зібрання. Смертельна сутичка і наступні страти лідерів протесту стали найжорстокішим виявом системної брутальності щодо тогочасних профспілкових активістів.

Три роки потому, Американська федерація праці оголосила про запровадження 1 травня як Дня боротьби за права робітників.

3) Коли Радянський Союз у певній мірі привласнив Міжнародний день солідарності трудящих, уряд США за умов холодної війни намагався знищити історію цього свята та проголостити 1 травня «Днем вірності» народу. Наразі день праці у США (Labor day) відзначають у вересні.

4) 142 країни святкують День праці, проте не у всіх це свято припадає на травень.

5) В Україні перший День праці відсвяткували у Львові – у знак солідарності з працівниками Європи та Америки.

 

Джерело: https://bit.ly/2Dy8itE

 

Переглядів: 313 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: