Головна » 2019 » Січень » 31 » Підсумки – 2018: Рубки догляду
09:36
Підсумки – 2018: Рубки догляду

 

Рубки догляду за лісом починають проводити після змикання молодих дерев і закінчують за 10 років до рубок головного користування. Деревостани при рубках догляду періодично зріджують, створюючи кращим деревам головної породи сприятливі умови для росту крони та стовбура, збільшення приросту деревини, формування високопродуктивного насадження.

У молодняках до 10 років проводять освітлення – вирубують дерева та поросль, які затінюють, пригнічують, глушать головну породу. Таким чином регулюють кількість дерев на одиниці площі, а також склад насадження.

У наступні 10 років ліс проводять прочистку в ході якої вилучають другорядні породи, які заважають головній породі, тобто формують склад насадження. Крім того,вирубують гірші, зайві екземпляри головної породи, якщо вона росте густо, залишаючи для дальшого росту кращі, здорові. При цьому густе насадження розріджується, що забезпечує оптимальне розміщення дерев головної породи, надання їм відповідної площі живлення.

У віці 21–40 років ліс проріджують – створюють умови для формування рівних, повно деревних, добре очищенних від сучків стовбурів, компактних, ефективно продукуючих деревинну речовину крон у кращих дерев. При цьому завершують формування складу насадження, дбають про створення другого та підліскового ярусів.

Після 40 років проводять прохідні рубки – насадження ніби проходять, поступово вирубаючи дерева, що мають дефекти, затримують ріст кращих екземплярів головної породи. За допомогою прохідних рубок створюють оптимальну площу живлення, забезпечують сприятливі умови для збільшення приросту кращих дерев.

В 2018 році в ДП «Компаніївський лісгосп» проведено наступні рубки догляду:

 

 

Вид рубки

 

Площа рубки, га

Заготовлено деревини (куб.м)

 

Всього ліквідної

в тому числі

ділової

дров’яної

Освітлення

1

-

-

-

Прочистка

2

-

-

-

Прорідження

16

84

-

84

Прохідна

80

1800

 

1800

 

 

 

 

 

 

Від реалізації ліквідної деревини від рубок догляду за лісом лісгоспом отримано 3853 тис.грн., які спрямовані на проведення лісогосподарських заходів.

Проведені рубки догляду дадуть змогу:

створити необхідні передумови для ефективного використання насадженням середовища;

регулювати надходження до дерев світла, тепла, вологи, мінеральних елементів, активно здійснювати масову селекцію;

регулювати взаємодію між деревами, спрямовуючи її на створення кращих умов для порід, які найбільше відповідають умовам місцезростання і будуть найбільш продуктивними в даному типі лісу.

Насадження оптимального складу у віці стиглості, що зазнали рубок догляду, дадуть якіснішу деревину, більший вихід високоякісних сортиментів, краще зможуть виконувати водоохоронні та захисні функції.

 

Ольга Артеменко,

інженер лісового господарства

ДП «Компаніївський лісгосп»

 

Переглядів: 324 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: