Головна » 2018 » Квітень » 10 » Приймайте «лісові ванни» і будьте здорові!
19:54
Приймайте «лісові ванни» і будьте здорові!

7 квітня, щорічно відзначають Всесвітній день здоров'я, починаючи з 1950 року, саме тоді було засновано Всесвітню організацію охорони здоров'я в рамках ООН (ВООЗ).

Мета святкування — підкреслити важливість здоров'я кожної людини і людства в цілому. У наш час здоров'я — це не лише відсутність хвороб, а і фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища.

Прогулянки лісом покращують ваше здоров’я — доведено науковцями.

Якщо хочете завжди почуватись добре, не забувайте приймати "лісові ванни". Вчені довели, що прогулянки лісом зміцнюють імунну систему та покращують загальне самопочуття.

В далекому 1845 році американський поет Генрі Девід Торо вирішив відмовитись від цивілізації і почав жити ближче до природи. Через 9 років вийшла його книга під назвою “Уолден, або життя в лісі”. На її сторінках автор описав 2 роки свого життя в ізоляції. Цим він хотів показати іншим, що добре і щасливо можна жити і поза межами суспільства, задовольняючись тим, що можеш зробити сам.

На сьогодні уже є наукові дані, які підтверджують позитивний вплив екотерапії на людину. Доведено, що “лісові ванни” знижують частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск, зменшують вироблення гормонів стресу, зміцнюють імунну систему та покращують загальне самопочуття.

Прогулянки лісом (тобто, знаходитись серед дерев) стали частиною національної програми охорони здоров’я в Японії ще в 1982 році. Саме тоді Міністерство лісового господарства придумало фразу “сірін-йоку”. Відтоді проводження часу в лісі вважається національною терапією.

Для їхньої культури цілющість навколишнього середовища вже давно очевидна. Потрібно просто побути з деревами. Йдеться не про піший туризм і не про підрахунок кроків за допомогою фітнес-браслетів. Ви можете просто сидіти або блукати навмання, але в будь-якому випадку маєте розслабитися, а не намагатись чогось досягти.

“Жодних зусиль!”, - пояснює дипломований медбрат, експерт з дикої природи та сертифікований гід з лісотерапії в Каліфорнії Ґреґ Берман.

З 2004 року і до 2012 японський уряд витратив приблизно 4 мільйони доларів на вивчення фізіологічного та психологічного впливу лісотерапії.

Професор Цин Лі з медичної школи Nippon в Токіо виміряв активність NK-клітин (природні кілери) в імунній системі до і після прогулянки лісом. Ці клітини забезпечують швидку реакцію на інфіковані вірусом клітини, реагують на формування пухлини та пов’язані з імунною системою і профілактикою раку. В 2009 році дослідник виявив значне збільшення активності клітин цього типу після тижневої прогулянки в ліс. Причому позитивний ефект тривав цілий місяць після одного уїк-енду, проведеного в лісі.

Вчені прийшли до висновку, що це пов’язано з різними ефірними оліями, які зазвичай називають фітонцидами. Їх виробляють дерева, щоб захистити себе від мікробів і комах. Лісове повітря не лише сприяє кращому самопочуттю, але й покращує функцію імунної системи.

Ще одне дослідження було проведено японськими вченими з Тібського університету. Вони перевіряли вплив лісу на фізіологію 280 пацієнтів у віці 20 років. Дослідники порівняли показники людини в місті і людини після півгодинної прогулянки лісом. Вимірювалися рівень кортизолу в слині (це гормон, викид в кров якого збільшується під час стресу), артеріальний тиск, частота пульсу і серцевий ритм.

Лісове середовище, на відміну від міського, сприяє зниженню концентрації кортизолу, низькій частоті пульсу, зниженню артеріального тиску, а також покращує діяльність нервової системи

Інакше кажучи, після відпочинку в лісі людина краще почувається і менш схильна до стресу.

Окрім цього, дерева позитивно впливають і на психологічний стан людини, заспокоюють нерви та душу. В дослідженні, присвяченому психологічному впливу лісотерапії, взяли участь 498 добровольців.

В результаті ті, хто частіше виїжджав за місто, демонстрували значно нижчий показник ворожості і депресії. “Відповідно, - резюмували дослідники, - лісове середовище можна розглядати як терапевтичний ландшафт”.

Люди, які живуть в місті, можуть отримати користь від впливу дерев, прогулявшись в парку. Навіть короткочасний вплив зелені в міських умовах може знизити рівень стресу. Тому експерти рекомендували “дозу природи” як частину лікування розладів уваги у дітей. Всі ці дані свідчать про те, що постійний контакт з природою покращує функціонування нашої імунної системи і наше благополуччя.

Цікаво, що багато людей стали усвідомлювати це і створювати клуби прихильників лісу. Наприклад, в Сан-Франциско в такий клуб входять 200 людей. Вони збираються в лісі щомісяця, щоб відпочити від настирливого світу сучасних технологій і прийняти “лісові ванни”.

“Це захоплюючий досвід, - каже засновник клубу, Джулія Плевін, - Ми так багато часу витрачаємо на взаємодію з комп’ютерами. Це розчаровує людей. А в лісі є цілий 3D-світ! “Лісові ванни” — це перерва, свобода від спілкування зі смартфоном і комп’ютером... від усього цього шуму соцмереж та електронної пошти”.

Новачкам, які лише вчаться приймати “лісові ванни”, рекомендують спочатку знайти камінь, розповісти йому про свої проблеми, і залишити біля "входу". За бажанням, коли людина повертається з лісу, вона може забрати свої проблеми. Але після 2 годин лісотерапії охочих немає.

То ж, шановні українці, приймайте «лісові ванни» і будьте здорові!

 

https://mizky.com/article/322/forest-bathing

Переглядів: 470 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: