Головна » 2019 » Лютий » 25 » Розпочинається базове лісовпорядкування лісів Кіровоградщини
11:25
Розпочинається базове лісовпорядкування лісів Кіровоградщини

Лісовпорядкування – це комплекс заходів з організації і ведення лісового господарства, спрямованих на отримання характеристики лісового фонду і забезпечення невиснажливого використання лісових ресурсів, їх відтворення та підвищення продуктивності лісів.

Необхідність проведення базового лісовпорядкування лісів Кіровоградщини зумовлена закінченням проектного періоду та змінами в лісовому фонді. Лісовпорядкування в області проводитиметься спеціалізованою державною службою – ДП «Харківська державна лісовпорядна експедиція» .Саме перша лісовпорядна нарада, яка відбулась 22 лютого в Кіровоградському обласному управлінні лісового господарства є початковим етапом проведення базового лісовпорядкування лісів області.

Нарада відбулась за участі головного інженера ДП «Харківська державна лісовпорядна експедиція» Василя Гриневича, представників департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської ОДА, Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області, спеціалістів облуправління лісового та мисливського господарства та державних лісогосподарських підприємств області.

Від ДП «Компаніївський лісгосп» у першій лісовпорядній нараді брали участь головний лісничий Володимир Вовк та інженер лісового господарства лісгоспу Ольга Артеменко.

На порядку денному зібрання розглядались питання про готовність державних лісогосподарських підприємств області до проведення польових лісовпорядних робіт та визначення порядку і особливостей проведення польових лісовпорядних робіт.

Головні лісничі лісгоспів Кіровоградщини інформували учасників наради про повну готовність до початку польових робіт базового лісовпорядкування.

В лісовому фонді зони діяльності ДП «Компаніївський лісгосп» лісовпорядкування у 2019 році буде проведено на загальній площі 8,94 тис. га.

 

Довідково:

Лісовпорядні роботи поділяються на два етапи.

Перший, - це польові роботи. Таксатори виїжджають в натуру, тобто безпосередньо в ліс. За допомогою спеціальних вимірювальних приладів, згідно усіх нормативно-правових актів, що діють у сфері лісового господарства, вивчають ситуацію і описують її, складаючи таксаційні описи. Тобто, проводять інвентаризацію лісового фонду обстежуваного підприємства.

Кожен квартал має свій виділ, із характерним йому насадженням. Таксатори повинні його визначити і скласти таксаційну карту. Тобто описати основні показники ділянки - склад порід у насадженні у відсотковому співвідношенні, висота, діаметр, вік, повнота, запас деревини на гектарі, тощо.

Крім цих основних показників, визначається цілий перелік додаткових, таких як - підріст, підлісок, пошкодження насаджень хворобами та шкідниками лісу. Також описуються не вкриті лісовою рослинністю землі - зруби, галявини, згарища, загиблі насадження, рідколісся, не зімкнуті лісові культури - їх стан, причини, та необхідність лісовідновних робіт.

Крім того, опису підлягають нелісові землі - орні землі, сіножаті, пасовища, плантації, шкілки деревні, дороги, квартальні просіки, протипожежні розриви - вказується їх стан і проектуються необхідні заходи для їх поліпшення, - узагальнює таксатор.

І лише після того, як ці роботи виконані, розпочинається другий етап - камеральний, тобто - обробка зібраних даних. Кінцевим продуктом цієї діяльності має вийти проект організації та розвитку лісового господарства – основний документ, яким у своїй господарській діяльності керуються лісгоспи.

В Проекті зазначається загальний облік лісового фонду, видаються розрахунки рубок головного користування, рубок догляду (освітлення, прочищення, прорідження, прохідні рубки), визначаються санітарно-оздоровчі, протипожежні заходи та інші вихідні дані.

Тобто, проектується ряд обов'язкових заходів для ведення лісового господарства в Україні, починаючи з вирощування лісу, і завершуються збором "урожаю – стиглого лісу.


Прес-служба

ДП «Компаніївський лісгосп»

 

 

 

Переглядів: 357 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: