Головна » 2020 » Травень » 25 » Самовідновлення лісу один із способів лісовідновлення в Компаніївському лісовому господарстві
08:49
Самовідновлення лісу один із способів лісовідновлення в Компаніївському лісовому господарстві

 

Незважаючи на економічну кризу і дефіцит коштів на ведення лісового господарства в степовому регіоні Кіровоградщини, Компаніївський лісгосп не допускає розриву між вирубуванням лісу і залісненням зрубів. У такій ситуації лісівники змушені шукати  найдешевший спосіб лісовідновлення.

У зоні діяльності Компаніївського лісового господарства в окремих урочищах з відповідними лісорослинними умовами можна домогтися  появи покоління лісу з мінімальними затратами, зокрема шляхом сприяння природному поновленню акації білої та ясеня звичайного.

У цьому році  сприяння природному поновленню шляхом створення борозд на площі зрубів проведено в Кіровоградському лісництві на пл. 8,8 га  (головна порода - ясен звичайний) та на пл.  1.7 га (головна порода - акація біла). По Новгородківському лісництву під природне поновлення акації білої  залишено 10,4 га, сприяння відновленню ясеня звичайного проведено на площі 0.8 га.

На даний час натурне обстеження ділянок, де проведені заходи з сприяння природному поновленню, підтверджує  хороші перспективи самовідновлення лісу на зрубах з найменшими фінансовими затратами. Адже при сприянні природному лісовідновленню відпадає потреба у вирощуванні сіянців, їхньому викопуванні, сортуванні, прикопуванні в лісорозсадниках, перевезенні та прикопуванні на лісокультурних площах, що  значно економить витрату коштів. Крім того, при проведенні таких операцій сіянці підсушуються, що може призвести до зниження приживлюваності.

В умовах сьогодення, природне поновлення корінних деревостанів (в умовах, там, де воно можливе) в ДП «Компаніївський лісгосп» є пріоритетним напрямком у лісовідновленні.

Ольга Артеменко,

Інженер лісового господарства

 

 

Переглядів: 240 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: