Головна » 2019 » Серпень » 9 » «СТОП – АМБРОЗІЯ»
09:28
«СТОП – АМБРОЗІЯ»

Вихованки учнівського лісництва "Зелена планета" КЗ "Компаніївське НВО" провели акцію в рамках місячника "СТОП - АМБРОЗІЯ!" який триває з 22 липня по 22 серпня 2019 року на території Кіровоградської області. Тож ми вийшли на вулиці селища та завітали до організацій з метою розповісти про шкоду амброзії для здоров'я людини та методи боротьби з нею.
Амброзія полинолиста — однорічна яра рослина, зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки й назва полинолиста). Стебло і листя опушені.


Розмножується амброзія насінням, яке утворює у великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80—100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Надмірно висушує і виснажує ґрунти (на утворення 1 тонни сухої речовини амброзії полинолистої відбирається з ґрунту 950 тонн води; при густоті до 20 рослин на кв. метрі виноситься з ґрунту 135 кг/га азоту,40 кг/га фосфору, 157 кг/га калію. Розвиваючи велику надземну масу, амброзія полинолиста здатна в польових умовах витісняти і пригнічувати інші бур’яни та культурні рослини. Розповсюджується амброзія з неочищеним насіннєвим матеріалом, шротом, транспортними засобами.
Але найбільш шкідливий вплив амброзія наносить здоров’ю людей. Квітковий пилок амброзії є дуже небезпечним. У період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійний поліноз. Алергію викликають білки — антигени, які знаходяться в пилку амброзії. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, відбувається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.

Тож боротьба з амброзією, а саме її знищення до періоду цвітіння є найбільш ефективним засобом боротьби.

 

Світлана Полтавець

https://www.facebook.com/poltavec.sv

Переглядів: 339 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: