Головна » 2019 » Березень » 6 » У ЛІСУ Є ТАКИЙ ЖЕ ПАРАМЕТР ЗРІЛОСТІ, ЯК І У ПШЕНИЦІ
12:30
У ЛІСУ Є ТАКИЙ ЖЕ ПАРАМЕТР ЗРІЛОСТІ, ЯК І У ПШЕНИЦІ

Тому лісові масиви потребують оновлення кожні 80-120 років

В Україні вже кілька років триває боротьба з вирубкою лісів, результатом якої став мораторій на експорт кругляка. Наступним кроком його ініціатори називають повну заборону експорту дров. На думку прихильників таких обмежень, в іншому випадку українським лісам, зокрема — карпатським, загрожує повне збезлісення. Однак є й інша точка зору: в дійсності Україна заготовляє деревини набагато менше, ніж деякі європейські країни, у яких площа лісів порівнянна з українською. Володимир Молочко, представник розробника системи електронного обліку деревини — австрійської компанії Latschbacher GmbH, розповів iAgro, чим може похвалитися українська лісова галузь, і що ще потрібно зробити, щоб вона працювала з вищою ефективністю.

У Німеччині площа лісів становить 10,7 млн ​​га, і там в минулому році заготовлено 53 млн кубометрів лісу. У Польщі площа лісів 9 млн га, а заготівля деревини склала 40 млн кубометрів. В Україні під лісами близько 10 млн га, але при цьому деревини заготовлено в минулому році 18-19 млн кубометрів.

Інтенсивність ведення лісового господарства в деяких європейських країнах набагато вище, ніж в Україні, і це не є проблемою. Проблема в тому, що ніхто, на жаль, не хоче розбиратися в деталях. У нас звикли мислити гаслами: «Карпати — лисі!». І це найголовніша складність не тільки для галузі, але і в цілому для України.

Україна може заготовляти деревини більше, ніж зараз, і це потрібно робити. Тому що є таке поняття, як зрілість лісу. Це як з пшеницею — коли вона дозріла, настає оптимальний термін для її збору. Для лісу це вік дерев 80-120 років в залежності від породи.

Коли ліс «дозріває», його потрібно зрізати і висаджувати новий. Тому що в новому лісі зовсім інша екосистема і користі від нього — набагато більше. Крім того, в Україні багато лісу пошкоджено жуком-короїдом. Причина — в зміні клімату: грунтові води йдуть глибше, і у дерев уже немає колишнього імунітету, тобто можливості протистояти цьому захворюванню. Тому пошкоджений ліс потрібно зрізати і прибирати, щоб не поширювати епідемію.

У Європі багато приватних користувачів лісу — їх може бути і 1,5 тисячі. У нас же ліси — державні, і держава має більше важелів впливу на лісову галузь. Питання в тому, що у нас немає точної інформації, скільки і якого лісу зростає в країні, а є тільки приблизні дані. Тоді як в Європі — все точно пораховано. Нам потрібно брати приклад з Німеччини і Австрії. Наприклад, німці з їх пунктуальністю підрахували всі дерева в країні — і отримали цифру в 90 млрд.

Однак це не означає, що в Україні з лісом — все погано. Якщо брати електронну систему обліку деревини, то у нас вона — найсучасніша, навіть в Німеччині і Австрії такої немає. І ця система дуже добре працює. Наприклад, їде по трасі машина з лісом, у водія — товарно-транспортна накладна, на якій є QR-код. І якщо співробітник поліції хоче перевірити, чи законно зрізаний цей ліс, він за допомогою спеціального додатку на своєму смартфоні сканує цей код і все — перевірка легальності деревини займає всього пару хвилин. І це вже працює.

Однак для удосконалення роботи електронної системи ще потрібно прийняти постанову Кабміну, якою зобов’язати всіх користувачів лісу приєднатися до неї. Хоча це і не вирішить всіх проблем в галузі, але буде ще одним кроком до порядку.

А наступний крок — потрібно порахувати, скільки лісу у нас зростає. Адже ми знаємо тільки приблизно, а для повноти картини потрібна інвентаризація. Це великий обсяг роботи, який займе мінімум 3-5 років. А вже після підрахунку можна буде планувати не тільки заготівлю лісу, але і підключати екологів для якіснішого збереження лісу.

Ті ж Німеччина і Австрія вирубують ліси набагато більше, ніж Україна, але в той же час менше, ніж у них лісів приростає. Це означає, що в Україні потенціал для заготівлі лісу — величезний, але держава використовує його неефективно і втрачає від цього багато. Я особисто не за мораторій на експорт лісу з України, і не проти нього. Але я особисто бачив, як Німеччина експортує ліс-кругляк в Австрію, і ніхто з цього не робить проблеми.

Володимир Молочко, представник компанії Latschbacher GmbH

agroinsider.com.ua, 5.03.2019

Переглядів: 321 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: